„Otrávený“ Putinův kritik je na tom lépe, léčí se v cizině

Novinář a Putinův kritik Vladimir Kara-Murza, který začátkem února upadl do kómatu kvůli údajné otravě, je na tom lépe a odjel na rehabilitaci do zahraničí. Aktivista málem zemřel už v roce 2015 na selhání ledvin – i tehdy šlo podle lékařů o otravu. Kara-Murza je koordinátorem prodemokratického hnutí Otevřené Rusko.

Kara-Murza byl začátkem února hospitalizován s příznaky těžké otravy na jednotce intenzivní péče jedné z moskevských klinik. O týden později se ale z bezvědomí probral a začal komunikovat s okolím. Podle jeho advokáta už opustil nemocnici a odcestoval na rehabilitaci do zahraničí.

Trestní oznámení, že se stal terčem vražedného úkladu, podá prý novinář později. Advokát připomněl, že dosud neobdržel žádnou odezvu od úřadů na předchozí trestní oznámení.

Charakter onemocnění byl podle tisku prakticky shodný s kolapsem, který Kara-Murzu postihl před necelými dvěma lety. V létě 2015 byl narychlo hospitalizován s diagnózou selhání ledvin a ocitl se na pokraji smrti. Podle lékařů byl otráven.

Látku zkoumají také Izraelci

Nynější diagnóza uvádí, že Kara-Murza byl otráven látkou, kterou se dosud nepodařilo rozpoznat. Identifikovat se ji pokoušejí experti ve Štrasburku a v Izraeli.

Pětatřicetiletý ruský disident byl blízkým spolupracovníkem jednoho z vůdců ruské opozice Borise Němcova, který byl před dvěma lety zastřelen v centru Moskvy.

Nyní Kara-Murza působí jako celostátní koordinátor strany Otevřené Rusko, kterou založil Michail Chodorkovskij. Odpůrce Kremlu a někdejší miliardář dlouhá léta vězněný za údajné defraudace a krádeže ropy žije nyní v exilu.

Strana Otevřené Rusko nedávno oznámila, že vyšle svého kandidáta do prezidentských voleb, které se uskuteční příští rok. V loňských parlamentních volbách se hnutí Michaila Chodorkovského neúspěšně pokusilo získat křesla ve Státní dumě.