Pozdě, ale přece. SpaceX vyslala k ISS další raketu se zásobami

Z kosmodromu na floridském mysu Canaveral odstartovala raketa Falcon 9 americké soukromé společnosti SpaceX se zásobami pro Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Start se o den zpozdil kvůli technickému problému.

Start byl původně plánován na sobotu, ale krátce před zážehem motorů byl kvůli možné závadě na systému vektorové kontroly tahu zastaven. Do vesmíru vynesla nyní raketa nákladní loď Dragon, na jejíž palubě jsou nejen zásoby pro posádku ISS, ale i vědecké přístroje. U stanice zakotví ve středu.



Firma SpaceX krátce po startu oznámila, že Dragon dosáhl správné stanovené oběžné dráhy a že úspěšně rozložil solární panely. První stupeň nosné rakety prý přistál ve stanovené zóně. Společnost chce použité stupně znovu využívat, aby lety zlevnila.

Start rakety Falcon 9
Zdroj: Mike Brown/Reuters

Loni v září jiná raketa Falcon 9 explodovala na odpalovací rampě na mysu Canaveral při předletovém testu. Letos v lednu již ale úspěšně odstartovala z kalifornské Vandenbergovy základny. Na oběžnou dráhu tehdy vynesla deset satelitů společnosti Iridium Communications, které mají rozšířit kapacitu hlasové a datové komunikace na Zemi.

Kvůli zpoždění programu v důsledku zářijové havárie čekají na realizaci desítky komerčních projektů v hodnotě deseti miliard dolarů (250 miliard korun). Příčinou nehody byla podle expertů exploze nádrže s héliem ve druhém stupni rakety.

Raketa Falcon 9 explodovala na mysu Canaveral také předloni v červnu, když měl nákladní Dragon zamířit se zásobami k ISS. Příčinou byl i tehdy únik helia.

Společnost SpaceX, za kterou stojí podnikatel Elon Musk, se teď snaží upravit celý palivový systém. Letos chce vyslat na oběžnou dráhu 27 raket, což je trojnásobek loňského počtu. Firma je jednou ze dvou společností, které si americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) vybral pro přepravu nákladu k ISS.

Elon Musk
Zdroj: Reuters

SpaceX má s NASA smlouvu v hodnotě 1,6 miliardy dolarů. Od zahájení mise v roce 2012 se jí podařilo dovézt náklad v pořádku už v desítkách případů. Vědci původně počítali s tím, že by motory v prvním stupni mohli využít přinejmenším ke čtyřiceti opakovaným startům bez zásadních oprav.

Dragon je v současné době jediným nákladním plavidlem, které je určeno k opětovnému přistání na Zemi. Evropské i ruské zásobovací lodě při návratu po vstupu do atmosféry shoří. Dle Muska má být cílem společnosti významně snížit náklady na cestu do vesmíru a tím umožnit lidstvu kolonizaci Marsu.

NASA musí od ukončení programu raketoplánů v roce 2011 využívat k dopravě astronautů na ISS ruské lodě Sojuz. Za jednu osobu zaplatí kolem 63 milionů dolarů (1,5 miliardy korun). Proto investovala 6,8 miliardy dolarů do vývoje pilotovaných lodí.