Ničivá bouře v Kalifornii: Dvě auta málem „spolkla“ jáma v silnici i s řidiči

Potopená auta a zácpy: Kalifornii zasáhla nebývale silná bouře (zdroj: ČT24)

Kalifornii zasáhla jedna z nejsilnějších bouří za poslední roky. Extrémní počasí zabilo dva lidi, stovky dalších dostaly výzvu k evakuaci. Prudké deště způsobily bleskové povodně – v Los Angeles uvázla dvě auta v díře v silnici. Město zrušilo stovky letů.

„Počasová bomba“, jak meteorologové bouři nazvali, zasáhla jižní a centrální část Kalifornie. Vichr na některých místech dosahoval v nárazech 140 kilometrů v hodině, přičemž kácel stromy a zničil desítky sloupů elektrického vedení.

Jednoho člověka zabil v LA elektrický proud, když padající strom shodil elektrické dráty na jeho auto. Další osoba zemřela ve voze, který strhla voda ve městě Victorville.

Silná bouře zpustošila Kalifornii (zdroj: ČT24)

Dvě auta se zřítila do obří díry v silnici v Los Angeles. Hasiči zachránili řidičku prvního vozu, řidič druhého auta stihl vystoupit, než se jeho vůz zřítil do jámy. Podle hasiče Erika Scotta šlo o výjimečně nebezpečnou situaci – řidička zříceného vozu musela stát na kapotě, dokud mu nebyl spuštěn žebřík do třímetrové propasti. 

„Říkala jsem si jen: musím zůstat v klidu. Cítila jsem, jak voda stoupá, sáhla jsem na dveře, otevřela je a vylezla ven,“ říká Stephanie Scottová. Kromě šrámů na hlavě vyvázla bez větších zranění.

Doporučení k evakuaci dostali obyvatelé stovek domovů ve městě Duarte východně od Los Angeles a v částech Camarillo Springs.

Oblast nedávno zasáhly požáry, úřady proto mají obavy z bleskových záplav, jelikož tu chybí vegetace, jež by proudy vody zbrzdila. Řada lidí ale zůstává na místě a snaží se domy zachránit bariérou z pytlů s pískem.

Bouře strhávala střechy i elektrické vedení (zdroj: ČT24)

Letiště v LA muselo zrušit nebo odložit stovky letů. V menší míře hlásí potíže i San Francisco a další místa v Kalifornii. Záplavy si vynutily uzavření některých úseků silnic a dálnic.

„Tato bouře se pravděpodobně stane nejsilnější bouří v jižní Kalifornii za posledních šest let, a možná dokonce nejsilnější od prosince 2004 či dokonce od ledna 1995,“ uvedli meteorologové s tím, že bouři přinesla extrémní tropická cyklóna, tedy oblast s nízkým tlakem vzduchu.

Série bouří zaplnila nádrže po dlouhých pěti letech sucha. Velké množství sněhu zůstává v pohoří Sierra Nevada – odtékající voda tradičně zásobuje vodou třetinu Kalifornie. Začátkem týdne silný déšť a tající sníh způsobily potíže na nejvyšší přehradě Oroville, v níž byly nalezeny obří díry. Úřady proto evakuovali 188 tisíc lidí, nyní je už ale údajně situace stabilizovaná.