Tillerson vyzval Číňany ke zkrocení KLDR

Šéf diplomacie USA Rex Tillerson vyzval Peking, aby působil na Severní Koreu „všemi dostupnými prostředky“ a zmírnil napětí na tamním poloostrově. Tillersonova slova si vyslechl čínský protějšek Wang I při prvním společném setkání.

Schůzka proběhal na summitu ministrů zahraničí zemí G20 v Bonnu. Tillerson přišel s výzvou jen několik dní poté, co KLDR testovala balistickou střelu středního doletu.

Tillerson při setkání s Wangem rovněž varoval před severokorejským jaderným programem. Kromě KLDR se ministři soustředili na jednání o otázkách vzájemného obchodu a investic, dodal mluvčí.

Výsledky summitu G20 v Bonnu (zdroj: ČT24)

Setkání ministrů zahraničí USA a Číny bylo první oficiální schůzkou představitelů těchto mocností po nástupu Donalda Trumpa k moci. Trump se s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem před týdnem spojil telefonicky. Mimo jiné ho ujistil, že bude respektovat politiku jedné Číny. Peking Trumpův postoj ocenil a oba prezidenti si také slíbili, že se vzájemně navštíví.

Rex Tillerson
Zdroj: Reuters

Tillerson už dříve ubezpečil americké spojence Jižní Koreu a Japonsko, že je Washington odhodlán je bránit v případě útoku z Pchjongjangu. Čína je prakticky jediným spojencem severokorejského režimu.

Severní Korea v neděli oznámila, že provedla „úspěšný test nového typu rakety země-země středního až dlouhého doletu, která je schopna nést jadernou hlavici“.

Jihokorejské ministerstvo obrany je přesvědčeno, že nejnovější raketový test KLDR byl provokací, jejímž cílem bylo vyzkoušet reakci nového amerického prezidenta Donalda Trumpa.

 Tillerson na summitu také poprvé jednal se zeměmi, jež se staví proti syrskému prezidentovi Asadovi. Podle Reuters slíbil, že Washington nebude vojensky spolupracovat s Moskvou, pokud Rusové budou všechny Asadovy odpůrce dál označovat za teroristy.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ve čtvrtek uvedl, že Spojené státy podporují paralelní rozhovory, které se pod patronací Ruska, Íránu a Turecka vedou v Astaně. Tato jednání ve čtvrtek skončila neúspěchem.

Podle syrského vládního zástupce Bašára Džaafarího nepřinesla žádnou novou dohodu kvůli „nezodpovědnému“ pozdnímu příjezdu delegací Turecka a jím podporovaných povstalců. Původně měla jednání začít už ve středu a trvat do čtvrtka, nakonec se ale konala jen jediný den.