Šéf Samsungu byl zadržen kvůli korupčnímu skandálu jihokorejské prezidentky

Šéf Samsungu zatčen (zdroj: ČT24)

Šéf jihokorejské společnosti Samsung Group I Če-jong byl zadržen poté, co soud schválil zatykač na jeho osobu. Šéf Samsungu je vyšetřován v souvislosti s korupčním skandálem, jenž vedl k dočasnému sesazení korejské prezidentky.

I Če-jong byl umístěn do samostatné cely bez možnosti kontaktu s jinými vězni. V sobotu ho podle mluvčího prokuratury čeká výslech. Prokuratura má nyní čas deset dnů na vznesení obvinění, může nicméně požádat o prodloužení této lhůty. Po vznesení obvinění by měl soud rozhodnout během tří měsíců, napsala agentura Reuters.

I Če-jong i společnost Samsung jakékoliv pochybení popírají. „Uděláme vše, co je v našich silách, aby byla v budoucích soudních řízeních odhalena pravda,“ uvedla firma.

Nepředpokládá se, že by uvěznění I Če-jonga mělo dopad na běžný provoz podniků ze skupiny Samsung. Podle odborníků by však mohlo narušit strategické rozhodování na nejvyšší úrovni skupiny, která zahrnuje například největšího světového výrobce chytrých telefonů, televizorů a paměťových čipů Samsung Electronics.

O prezidentce rozhodne ústavní soud

Jihokorejskou prezidentku Pak Kun-hje v prosinci kvůli korupčnímu skandálu dočasně odvolal parlament. O jejím dalším setrvání ve funkci definitivně rozhodne ústavní soud, který už začal záležitost projednávat.

Pak Kun-hje
Zdroj: Reuters

Důvodem odvolání prezidentky je její kontakt s důvěrnicí Čche Son-sil, která zřejmě dostala možnost zasahovat do státních záležitostí, ačkoli neměla žádnou oficiální funkci. Přítelkyně hlavy státu čelí i podezření, že s využitím svých vazeb na prezidentku nutila jihokorejské firmy, aby darovaly peníze nadacím, které ona sama řídila.

Prokurátoři tvrdí, že společnost Samsung Group vyplatila organizacím spojeným s přítelkyní prezidentky celkem 43 miliard wonů (téměř miliardu korun), aby získala vládní podporu pro kontroverzní spojení firem Samsung C&T a Cheil Industries.