Tak trochu jiný voják. Francouzská armáda cvičí orly k ničení nepřátelských dronů

Francouzská armáda používá dravce k zneškodňování dronů, jež ohrožují letecké základny. Konkrétně cvičí orly královské. Ti mají v případě nutnosti zničit nepřátelské nebo zbloudilé bezpilotní letouny, které způsobují problémy ve vzdušném prostoru.

Orly využili už dříve Nizozemci k zachycení dronů používaných zločinci a teroristy. Nyní se jimi inspirovala Francie, která začala dravce cvičit v rámci svého vojenského programu. Orli královští jsou chráněný druh, armáda proto používá dravce z umělého chovu.

První výcvik začal před půl rokem na letecké základně Mont-de-Marsan na jihozápadě Francie. Týká se čtyř orlů královských, kteří dostali jména po slavných mušketýrech, tedy D'Artagnan, Aramis, Athos a Porthos.

„Jako všichni dravci jsou rychlí a mají velmi vyvinutý zrak, kořist mohou objevit do vzdálenosti až dvou kilometrů. Jsou i silní a stateční,“ vysvětlil výběr ptáků představitel základny.

Dravci jsou cvičeni od útlého věku, dokonce ještě před vylíhnutím jsou obklopováni drony, aby si zvykli na toto prostředí. Později přijdou zrakové vjemy, a nakonec se učí spojovat drony s krmením. „Dron pro ně znamená jídlo, automaticky po nich jdou,“ řekl stanici France 24 sokolník Gerald Machoukow.

Experti se snaží napodobit podmínky, za nichž se dravci ženou za kořistí. Za normálních okolností se orli snášejí z velké výšky, cvičeni jsou proto tak, aby vzlétli ze střech či věží. Program je natolik úspěšný, že se francouzské letectvo rozhodlo cvičit od léta další čtyři dravce.

V současné době jsou drony do dvou kilogramů snadno dostupné na komerčním trhu. Mohou přitom nést nálož nebo kameru, která pořizuje ilegální záběry, případně mohou bezpilotní letouny využít pašeráci zbraní či mobilů do vězení.

Dron použil třeba Islámský stát, který tak výbušninami zabil několik Kurdů a zranil člena francouzských zvláštních sil, připomíná France 24.

Orli dokážou ulovit kořist do 25 kilogramů, tedy o velikosti malého jelena. „Stejně jako voják se zbraní může někdy minout cíl, může minout i orel – ale je to vzácné,“ řekl zástupce francouzského úřadu pro bezpečnost letectví.

V Nizozemsku vyvolalo využití orlů pochyby u ochránců zvířat a sokolníků, protože drápy orla jsou v rychlosti, s níž chytá dron, vystaveny obrovskému tlaku. Tamní policie ale tvrdí, že malé bezpilotní letouny nezpůsobují dravcům problémy.