Stalin se zamlouvá rekordnímu počtu Rusů. Naopak nejméně v oblibě jsou Jelcin a Gorbačov

Popularita komunistického diktátora Josifa Stalina, jehož totalitní krutovládě historici přičítají miliony obětí, dosáhla v Rusku historického maxima za posledních 16 let. Uvedl to list RBK s odvoláním na průzkum nezávislého sociologického střediska Levada.

Rusům se podle těchto zjištění ještě více než Stalin zamlouvá sovětský vůdce Leonid Brežněv a zejména nynější prezident Vladimir Putin. Naopak z dřívějších vůdců mají nejméně rádi Nikitu Chruščova, Borise Jelcina a Michaila Gorbačova, kteří se svého času snažili „povolovat šrouby“ režimu.

Zatímco v březnu 2006 s „nadšením“, „úctou“ či „sympatiemi“ přistupovalo ke Stalinovi 37 procent dotázaných, letos v lednu to už bylo 46 procent. Brežněvova obliba za posledních 11 let stoupla z 39 na 47 procent, Putinova ze 76 na 83 procent.

Leonid Brežněv
Zdroj: ČT24

„Čím vyhrocenější je situace v zemi, čím horším problémům čelí stát, tím více v masách roste poptávka po drsných vůdcích. Za liberálnějších dob tyto nálady opadají, ale nyní jsme v konfliktu se Západem, v novém kole studené války, a proto vidíme růst sympatií k takovým postavám,“ vysvětlil vyznění průzkumu sociolog Alexej Graždankin z Levady.

Pro třetinu Rusů se nejlépe žije za Putina

Podle jiného průzkumu Levady skoro třetina Rusů oceňuje, že za Putina se v Rusku žije nejlépe za posledních 100 let. 29 procent však označilo za ideální éru dobu Brežněvovy vlády, označovanou kritiky za období stagnace, která nakonec – již za Gorbačova a Jelcina – vyústila v pád komunismu a rozpad sovětského impéria.