Panetta neví o tom, že by Petraeusova bokovka zasáhla někoho dalšího

Bangkok - Americký ministr obrany Leon Panetta neví o tom, že by do milostného skandálu šéfa CIA Davida Petraeuse byli kromě velitele spojeneckých vojsk v Afghánistánu Johna Allena zapleteni další vysocí američtí armádní činitelé. Na tiskové konferenci v Bangkoku nicméně nevyloučil, že během vyšetřování této záležitosti může dojít k dalším odhalením. Nařídil také kontrolu etické úrovně vysoce postavených důstojníků armády. Petraeus v pátek vystoupí v americkém Kongresu při slyšení k útoku na americký konzulát v libyjském Benghází.

Petraeus odstoupil minulý pátek kvůli mimomanželskému vztahu s Paulou Broadwellovou, která o bývalém šéfovi CIA napsala životopisnou knihu. Vyšetřován je také šéf spojeneckých vojsk v Afghánistánu Allen, a sice kvůli „nepatřičným stykům“ s Jill Kelleyovou, která je do Petraeusovy aféry bezprostředně zapletena. Kellyová dostávala výhrůžné e-maily od Broadwellové, která se domnívala, že Kelleyová je její sokyní v boji o Petraeusovu přízeň. Případ v USA budí velkou pozornost, ale i otázky, zda Petraeusova nevěra neohrozila národní bezpečnost. Bývalý šéf CIA ale tvrdí, že své někdejší milence žádné tajné informace nepředal.

Petraeus v rozhovoru pro televizní stanici HLN zdůraznil, že Broadwellové nikdy nepředal žádné tajné informace. Od vypuknutí skandálu s ní navíc prý ještě nemluvil a soustředí se nyní na svoji rodinu. Podle novinářky stanice HLN se Petraeus nijak nesnažil přesvědčovat své nadřízené, aby jej ponechali v čele CIA. Skandál považuje za svoje osobní selhání. Dopustil se podle svých slov obrovské chyby a je šťastný, že má v osobě své ženy Holly mnohem lepší manželku, než si zaslouží, uvedla novinářka Kyra Phillipsová, která se s Petraeusem zná z dřívějška. Petraeus vztah s Broadwellovou ukončil již před několika měsíci. Stýkali se ale i potom, protože jí pomáhal s dizertací.

Panetta také vyzval k tomu, aby se zjistilo, nakolik jsou vyšší důstojníci v etických otázkách vyškolení. V dopise zaslaném předsedovi sboru náčelníků štábů ministr podotkl, že „aféry, které otřásají armádou, mohou rozdrolit důvěru veřejného mínění v americké vedení a systém ohledně uplatňování nejvyšších etických principů“. „A co hůř: mohou se ukázat jako škodlivé pro realizaci našeho poslání chránit americký lid,“ uvedl šéf Pentagonu.

Co odhalí slyšení k Benghází?

Petraeus v pátek vystoupí v americkém Kongresu při slyšení k útoku na americký konzulát v Benghází. Původně měl vystoupit již ve čtvrtek - nejprve ve Sněmovně reprezentantů a poté i v Senátu. Půjde o Petraeusovo první veřejné vystoupení od začátku aféry. Kromě toho jde o první kongresové šetření incidentu, při němž byl na začátku září v Benghází zabit americký velvyslanec Christopher Stevens a další tři občané USA. Republikáni podezírají americkou vládu ze zatajování důležitých informací o události a z nedostatečné ochrany diplomatů Spojených států v Libyi.

Petraeus měl původně v Kongresu vypovídat jako šéf CIA - jen několik dní poté, co funkci ředitele složil. Byl by zřejmě donucen odpovídat vyhýbavě, mohl být obviněn z neochoty ke spolupráci anebo přinucen prozradit víc, než chtěl - zejména o tom, co Bílý dům a ministerstvo zahraničí o útoku věděly od samého počátku. Podle některých médií byl totiž konzulát ve skutečnosti pracovištěm CIA. Po rezignaci z funkce už bude Petraeus vypovídat jako soukromá osoba. Novinářce televizní stanice HLN již řekl, že jeho odstoupení s děním kolem Benghází nijak nesouvisí.