Si Ťin-pching se ujímá vedení Číny

Peking - Nový lídr čínské komunistické strany Si Ťin-pching potvrdil své zvolení na tiskové konferenci v Pekingu. Do sálu přišel v čele sedmičlenného výboru politického byra. Nový šéf už oznámil, že hodlá pokračovat v reformování země. Si Ťin-pching současně převzal i velení armády. Od března převezme také prezidentský úřad. Premiérem bude nynější vicepremiér Li Kche-čchiang. Krátce po jmenování nového šéfa strany se na severozápadě Číny upálil čtrnáctiletý Tibeťan.

Ústřední výbor dnes oficiálně jmenoval 24členné politbyro a jeho sedmičlenný stálý výbor. Si Ťin-pching i Li Kche-čchiang byli vybráni do tohoto nejužšího vedení. 

„Naší povinností je teď sjednotit a vést celou stranu a lidi všech etnických skupin v Číně, přebíráme štafetu od našich předchůdců. Budeme se stále snažit dosáhnout obrození čínského národa - chceme, aby Čína byla silným národem a chceme být přínosní lidstvu,“ ujal se vedení nový šéf čínských komunistů Si Ťin-pching.

Ve středu, na závěr týdenního sjezdu čínských komunistů, téměř 2 300 delegátů hlasovalo za zavřenými dveřmi pekingského Paláce lidu o zhruba 200 členech ústředního výboru a jejich asi 170 poradcích a náhradnících.

Si Ťin-pching: „Někteří členové a kádry strany jsou zkorumpovaní a odtržení od lidu. Zbytečně lpí na formalitách a byrokracii.“

Nejužší vedení zeštíhlilo 

Stálý výbor politbyra, tedy nejužší vedení strany, měl doposud devět členů, teď ale zeštíhlil a má pouze sedm členů. Podle očekávání se do stálého výboru znovu nedostala žádná žena, když neuspěla jediná kandidátka Liou Jen-tung. Do nejužšího vedení se nedostali ani dva liberální politici nejvíce ze všech uchazečů naklonění reformám Wang Jang a Li Jüan-čchao, takže složení stálého výboru je nakonec konzervativnější, než se očekávalo. 

Si Ťin-pching, stejně jako Li Kche-čchiang a nový člen stálého výboru, vicepremiér Wang Čchi-šan, jsou označováni za zastánce opatrných reforem. „Nebudeme svědky žádných politických reforem, protože příliš mnoho vysokých politiků je považuje za cestu k zániku stávajícího systému,“ myslí si David Shambaugh, expert na čínskou politiku při Univerzitě George Washingtona. „Vidí situaci prizmatem Sovětského svazu, arabského jara a barevných revolucí ve středoasijských zemích, o něco takového nemají zájem,“ dodal.

Nové tváře staré Číny - Si Ťin-pching a Li Kche-čchiang
Zdroj: ČTK/AP/Vincent Yu

Kdo je členem stálého výboru

Si Ťin-pching
Zastával funkci viceprezidenta, teď se stal šéfem komunistické strany, prezident Chu Ťin-tchao mu předal i vedení armády, na jaře se Si ujme i prezidentského úřadu.

Li Kche-čchiang
Zastával funkci vicepremiéra, je blízkým spolupracovníkem odcházejícího prezidenta Chu Ťin-tchaa.

Čang Te-ťiang
Po odovlání Po Si-laje převzal vedení strany v Čchung-čchingu. Je odborníkem na vztahy s KLDR, kde dva roky studoval ekonomii. V roce 2008 byl jmenován vicepremiérem, měl na starosti energetiku, telekomunikace a dopravu.

Jü Čeng-šeng
Doposud byl šéfem strany v Šanghaji, spojenec někdejšího prezidenta Ťiang Ce-mina. Jeho bratr byl příslušníkem tajné služby a v osmdesátých letech utekl do USA. Jü politicky přežil zřejmě díky tomu, že má blízké vztahy s rodinou Teng Siao-pinga.

Liou Jün-šan
Šéf oddělení propagandy, dohlíží na média a internet, v tom bude pokračovat i ve stálém výboru.

Wang Čchi-šan
Politik známý i na Západě, klíčová osoba při jednáních o čínské i globální ekonomice.

Čang Kao-li
Stranický lídr v bohatém Tchien-ťinu.

Číně vládne klanová politika

O výběru vůdců dnes podle politologů nerozhoduje ani tak stranická politika, jako spíš dělba moci mezi nejbohatší a nejmocnější rodiny v zemi. Někteří pozorovatelé hovoří o klanové politice.

Si Ťin-pching je synem revolucionáře a patří tak mezi takzvaná princátka neboli rudou aristokracii. Agentura Bloomberg v létě uvedla, že Siova rodina vlastní majetek v hodnotě 376 milionů dolarů. Si je v partaji téměř 40 let a sloužil ve vysokých stranických funkcích v provinciích.

Nové vedení strany stojí například před řešením poklesu hospodářského růstu i bující korupce. Na popularitě čínským straníkům nepřidává ani kauza kolem vlivného politika Po Si-laje. Jeden ze členů nejužšího vedení byl před měsícem zbaven poslaneckého mandátu. Policie ho stíhá kvůli možnému krytí vraždy britského obchodníka.

Komunistický režim taky čelí neustávajícímu odporu ze strany Tibeťanů. Na severozápadě Číny se dnes upálil čtrnáctiletý tibetský chlapec. Ve stejné oblasti se již v pondělí upálili dva jiní Tibeťané na protest proti čínské nadvládě. Čína navíc v souvislosti s odporem Tibeťanů odmítla vpustit do země mezinárodní pozorovatele. Kritika ze strany domácích obyvatel se ale nejčastěji soustředí kolem internetu a sociálních sítí.