V Malajsii zavraždili bratra Kim Čong-una

Vražda bratra vůdce KLDR v Malajsii (zdroj: ČT24)

Bratr severokorejského vůdce Kim Čong-una byl v pondělí zavražděn v malajsijském hlavním městě Kuala Lumpuru. Zprávu médií potvrdila na základě pozdějších informací Jižní Korea.

Zatímco Jonhap bez bližších podrobností pouze napsala, že Kim Čong-nam byl zabit v pondělí ráno, kabelová televizní síť TV Čosun uvedla, že ho na kualalumpurském letišti otrávily dvě ženy. Dodala, že podle více zdrojů z jihokorejské vlády jde zřejmě o dvě severokorejské agentky, které jsou nyní na útěku. Z místa se prý dostaly taxíkem.

Agentky Kim Čong-nama podle TV Čosun bodly otrávenými jehlami. Muž poté na letišti zkolaboval a při převozu do nemocnice zemřel, psal web BBC. „Měl pocit, jako by ho někdo popadl zezadu za obličej. Cítil mdloby, tak požádal o pomoc na letištní klinice,“ řekl malajsijský policista Fadzil Ahmat. Že muže zabili agenti z KLDR, si myslí i Washington.

Severokorejské agenty a komanda je třeba nepodceňovat, jsou velmi schopní. V historii to mnohokrát dokázali – ať už to byly únosy japonských občanů přímo z Japonska, nebo atentát na bývalého jihokorejského prezidenta v roce 1968, případně bombový útok v Barmě.
Jaromír Chlada
koreanista

Kim Čong-nam vládnout nechtěl

Čtyřicátník Kim Čong-nam byl starší bratr nynějšího severokorejského vůdce. Většinu času trávil mimo vlast. Kdy přesně odešel z KLDR se neví, ale žil v ústraní převážně v čínském Macau - centru hazardních her.

Domů nesměl ani na otcův pohřeb. Byl známý tím, že se veřejně vyslovoval proti dynastické vládě své rodiny v KLDR. Několikrát dal najevo, že nestojí o vedení země.

„Dlouho se o něm uvažovalo jako o možném dědici. Když v roce 2001 vyrazil se svou rodinou do Japonska do Disneylandu a snažil se tam dostat na falešný pas, tak ho údajně jeho otec zavrhl a vyškrtl ho z linie, takže jeho místo přebral Kim Čong-un,“ podotkla redaktorka ze zahraniční redakce ČT Kateřina Procházková.

Byl to odvážný kritik. Několikrát si dovolil pro japonský či jihokorejský tisk říct, že (severokorejský) režim dlouho nevydrží. Kritická byla i jeho rodina.
Kateřina Procházková
redaktorka ČT

Peking přitom s Kim Čong-namem počítal jako s případným nástupcem. Ten to ale odmítal. „Osobně jsem proti nástupnictví v třetí generaci,“ řekl v roce 2010 japonské televizní stanici Asahi TV před tím, než se po smrti otce chopil moci Kim Čong-un. „Doufám, že můj mladší bratr udělá vše, co je v jeho silách, pro zdárný život Severokorejců,“ dodal.

Kritický vůči vládnoucí severokorejské dynastii byl i později, měl například říci, že „jeho mladší bratr postrádá vůdcovské kvality, nástupnictví nebude fungovat, Severní Korea je nestabilní a potřebuje ekonomické reformy v čínském stylu,“ dodala zpravodajka ČT v jihovýchodní Asii Barbora Šámalová.

Čong-nam měl s Čong-unem společného otce, předchozího severokorejského prezidenta Kim Čong-ila.

Čistky nejsou v KLDR nic nezvyklého

„Kim Čong-un je mladý vůdce, není si jistý svou pozicí, snaží se ji upevňovat. Víme, že tendence dělat v rodinných kruzích čistky tu jsou. Třeba Kimův strýc Čang Song-tchek byl popraven před dvěma lety. Byl to jeden z nejvýše postavených mužů z Kimovy rodiny,“ připomněla Procházková. Čong-nam k němu měl údajně blízko.

Podle jihokorejských tajných služeb se vůdce nedávno zbavil také ministra státní bezpečnosti – od nástupu k moci nařídil popravu 340 lidí.

Procházková zároveň upozornila na zprávu, podle níž je druhý Kimův strýc, jenž působí jako velvyslanec v Česku, údajně kontrolován tajným agentem. „Skutečně tam mohou být snahy Kim Čong-una kontrolovat rodinné příslušníky a možná likvidovat ty, kteří by mohli ohrozit jeho pozici,“ dodala redaktorka.