Kim Čong-un patrně poslal špiona do Prahy, aby hlídal severokorejského velvyslance

168 hodin: příběh Kim Pchjong-ila (zdroj: ČT24)

Severokorejský vůdce Kim Čong-un, který počátkem roku 2015 vyslal svého strýce Kim Pchjong-ila jako velvyslance do České republiky, se patrně rozhodl ho ještě potají sledovat a do Prahy za ním poslal špiona. Před několika dny to uvedl na svých stránkách jihokorejský deník Čoson ilbo. Kdo je vlastně Kim Pchjong-il a proč by se ho Kim Čong-un měl bát?

Pro třiašedesátiletého Kim Pchjong-ila, který je synem bývalého severokorejského diktátora a zakladatele komunistického režimu v KLDR Kim Ir-sena, je dlouholeté působení v diplomatických službách výsledkem dynastického souboje o moc. Syna severokorejského diktátora vyslal Pchjongjang do zahraničí už před 38 lety, zřejmě proto, aby neohrozil svého bratra Kim Čong-ila při nástupu k moci.

„Na nějaké party měli jeho přátelé vykřikovat hesla: 'Ať žije Kim Pchjong-il, nový vůdce!' Kim Čong-il toho patrně využil, donesl to otci a došlo k roztržce,“ popisuje koreanista Jaromír Chlada.

Kim Pchjong-il byl skutečně od konce 70. let v podstatě jen v exilu na různých diplomatických postech v Evropě, aby nemohl zasahovat do politiky ve své domovské zemi. U svého otce, který v KLDR vládl od 40. let do roku 1994, prý upadl v nemilost kvůli svému nevázanému životnímu stylu. „Ty zprávy, které o něm máme, říkají, že v mládí byl velice společenský. Byl to takový playboy. Pořádal spoustu večírků. Zároveň je ambiciózní a schopný,“ přibližuje Chlada.

Alternativa v případě pádu režimu?

Severokorejský velvyslanec s prezidentem Milošem Zemanem
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Před svým převelením do Česka byl Kim Pchjong-il šestnáct let severokorejským velvyslancem v Polsku. Podle deníku Čoson ilbo si tam vytvořil širokou síť vztahů a kontaktů, což z něj udělalo vlivného hráče na mezinárodním poli a dostalo ho do pozice potenciální hrozby pro Kim Čong-una. Ten se proto prý rozhodl strýce náhle přesunout do Česka.

„Určitá skupina prominentních severokorejských přeběhlíků pohlíží na Kim Pchjong-ila jako na člověka, který by mohl sehrát významnou roli v případě, že by padl režim. Jednak kvůli tomu, že pochází z té správné rodiny a je tolik podobný Kim Ir-senovi, takže by mohl být přijatelný pro Severokorejce. Ale i kvůli tomu, že má zkušenosti se životem v zahraničí,“ podotýká Barbora Šámalová, zpravodajka ČT v jihovýchodní Asii.

„Pokud by se Kim Pchjong-il rozhodl jít do politiky a něco dělat v exilu, tak má do České republiky brány otevřené. A samozřejmě z hlediska severokorejského režimu by to byla obrovská rána, protože těžce nese, když ho zejména vysoce postavené osoby opouští,“ míní koreanista Petr Bláha.

Případné exilové vládě ale podmínky ve světě nyní moc nepřejí. A Kim Pchjong-il je stále členem vládnoucí elity a asi si dobře uvědomuje, že opouštět ji se nevyplácí. „Pokud by se rozhodl emigrovat, tak by ohrozil jak některé rodinné příslušníky, tak své spolupracovníky nebo osoby, které jsou na něj navázány. Byl by tam určitě tlak ze severokorejské strany a myslím si, že by byl v ohrožení života, ať by byl kdekoliv,“ uzavírá Chlada.