Kalifornská přehrada Oroville je stabilizovaná. Evakuace ale trvá

Události: Kvůli poškozené přehradě hrozí záplavy a sesuv půdy (zdroj: ČT24)

Vodohospodáři stabilizovali vyhrocenou situaci na přehradě Oroville v severní Kalifornii. Eroze tam vážně poškodila takzvané skluzy, tedy odtokové dráhy přelivů. V oblasti pod přehradou nicméně nadále platí vyhlášená evakuace, která se dotkla takřka dvou set tisíc lidí. Od středy má navíc znovu pršet.

„Byla nařízena okamžitá evakuace v okolí Oroville. Toto není cvičení, toto není cvičení,“ oznámil na sociálních sítích místní šerif. Silnice vedoucí na jih směrem k Sacramentu byly po vyhlášení evakuace ucpané. 

Přehrada se naplnila vodou po vydatných deštích a také kvůli odtávajícímu sněhu z hor. Po upouštění vody se ovšem v hlavním přepadu objevila díra. Ta je podle CNN 76 metrů dlouhá, téměř 52 metrů široká a zhruba 15 metrů hluboká.

Situace je vážná, ale ne v tom smyslu, že by hrozilo protržení hráze. Vlastní konstrukci stavby, myslím, současná situace neohrožuje.
Ladislav Satrapa
předseda Českého přehradního výboru a vedoucí katedry hydrotechniky ČVUT

Úřady proto v sobotu poprvé v téměř padesátileté historii tohoto 230 metrů vysokého stavebního díla využily nouzový přepad. I v něm se ovšem objevila trhlina.

Kalifornský guvernér Jerry Brown požádal už v pátek federální agenturu pro krizové situace o vyhlášení nouzového stavu kvůli nebezpeční záplav a sesuvů půdy.

Hladina vody v přehradě mezitím výrazně poklesla a již v neděli večer se odtok přes nouzový přeliv zastavil. Situace se stabilizovala i na skluzu pod hlavním přelivem a odtoková dráha nevykazuje žádné další erozní škody. Vodohospodáři nadále přes přeliv odpouštějí zhruba tři tisíce kubických metrů za sekundu.

Přehrada je stará téměř padesát let

Přes dva kilometry dlouhá umělá nádrž Oroville pojme asi čtyři kubické kilometry vody. Pro srovnání, její objem je zhruba pětkrát větší než v případě české vodní nádrže Orlík. 

Přehrada slouží jako vodní rezervoár, vyrábí elektřinu a má i protipovodňovou funkci. Dokončena byla v roce 1968. Je druhou největší umělou vodní plochou v Kalifornii. Nachází se na úpatí pohoří Sierra Nevada východně od údolí Sacramenta.