Aféra šéfa CIA podle Obamy neohrozila bezpečnost USA

New York - Podle Baracka Obamy nejsou důkazy, že by milostná aféra exšéfa CIA Davida Petraeuse ohrozila bezpečnost Spojených států. Petraeus odstoupil minulý pátek kvůli nemanželskému vztahu s Paulou Broadwellovou, která o něm psala knihu. Prezident se také postavil za generála amerických vojsk v Afghánistánu Johna Allena. Ten čelí vyšetřování kvůli nevhodné komunikaci s milenkou, které měl téměř denně posílat milostné dopisy. Obama vzkázal, že má v Allenovy schopnosti plnou důvěru. Zároveň ale vyzval Senát, aby rychle potvrdil jeho nástupce Josepha Dunforda.

„Nemám v tuto chvíli důkazy o tom, že (během aféry) byly odhaleny tajné informace, které by měly dopad na národní bezpečnost,“ řekl dnes šéf Bílého domu. Opět ocenil Petraeusovy zásluhy. Prezident vyjádřil naději, že současná aféra bude v generálově životopise „poznámkou pod čarou“.

Kvůli aféře šéfa CIA s ženou, která o něm psala biografii, se začal Federální úřad pro vyšetřování (FBI) zabývat tím, zda nebyly ohroženy citlivé informace. Agenti FBI dokonce v domě Broadwellové v noci z pondělka na úterý provedli prohlídku.

A Obama kromě aféry exšéfa CIA teď řeší i milostné pletky šéfa amerických vojsk v Afghánistánu Johna Allena. Když se jednotky ISAF chystaly na logisticky náročný odchod ze stále neklidného Afghánistánu a vojáci pracovali bez zastavení v tvrdých podmínkách, jejich nejvyšší velitel si denně našel čas na psaní osobních e-mailů o desítkách stran. „Prezident pozastavil nominaci generála Allena do funkce vrchního velitele v Evropě,“ potvrdil mluvčí Bílého domu Jay Carney.

Inspekce ministerstva obrany Allena vyšetřuje kvůli „nepatřičným stykům“, tedy právě kvůli obřímu množství údajně koketních e-mailů, které si generál posílal s Jill Kelleyovou. Právě ona přitom odstartovala vyšetřování FBI, které předznamenalo pád legendy americké armády, generála David Petraeuse, Allenova předchůdce v Afghánistánu.

David Petraeus a John Allen
Zdroj: Chip Somodevilla/Getty Images/ISIFA

Allen může stále ještě doufat, že kauza neznamená, na rozdíl od Petraeusova osudu, úplný konec jeho kariéry. Prezident Obama za ním stále stojí. „Věří v generála Allena. Je přesvědčený, že dělá a dělal vynikající práci u jednotek ISAF,“ dodal Carney. Pro Allena jsou teď ale mnohem důležitější závěry vyšetřovatelů, právě oni mohou jeho e-maily vyhodnotit jako porušení armádních předpisů, za které hrozí i vojenský tribunál. Pro prezidenta Obamu zase to, že se už žádný podobný skandál mezi generály neobjeví.

Obama se přiklonil na stranu generála Allena (zdroj: ČT24)