Fillona čeká kvůli skandálu se zaměstnáváním manželky soudní řízení

Pravicového kandidáta francouzských prezidentských voleb Françoise Fillona čeká příští týden soudní řízení kvůli zaměstnávání manželky. V neděli to napsal list Le Journal du Dimanche s odkazem na nejmenovaný zdroj. Prokuratura však později uvedla, že v kauze vyšetřování Fillona ještě nepřijala žádné rozhodnutí. Fillonovo okolí se zatím nevyjádřilo.

Fillon byl považován za favorizovaného kandidáta tradiční pravice. Když se objevila informace, že v minulosti zaměstnával manželku a děti jako své poslanecké asistenty, omluvil se, ale v kampani zůstal.

Koncem ledna prohlásil, že jediná věc, která by mu mohla zabránit kandidovat ve volbách, je situace, kdy by byla v sázce jeho čest a kdy by byl vyšetřován.

Podle čerstvých průzkumů ho však skandál poškodil a až 70 procent Francouzů chce, aby se kandidatury vzdal. Průzkumy mu nyní nedávají naději, že postoupí z prvního kola, protože v něm podle nich skončí až třetí.

Manželka získala jako asistentka přes 20 milionů korun

Skandál propukl koncem ledna, kdy týdeník Le Canard enchaîné začal zveřejňovat informace, podle nichž Penelope Fillonová jako asistentka svého manžela a pak jeho kolegy v letech 1988 až 2013 od státu neoprávněně získala přes 830 tisíc eur (22,5 milionu Kč).

Dalších zhruba 100 tisíc eur (2,7 milionu Kč) dostala manželka za údajné psaní pro média. Fillon navíc odměnil jako asistenty i svoje děti.

 Le Journal du Dimanche v neděli napsal, že se finanční prokuratura chystá zahájit proti manželům Fillonovým soudní řízení. Buď ve formě vyšetřování, nebo předvolání před trestní soud, což by mohlo znamenat zahájení procesu nejpozději začátkem března. První kolo prezidentských voleb se koná 23. dubna, druhé pak 7. května.

Francouzské prezidentské volby
Zdroj: ČT24