KLDR odpálila raketu. Po 500 kilometrech dopadla do Japonského moře

Severní Korea otestovala raketu středního doletu (zdroj: ČT24)

Severní Korea otestovala raketu středního doletu. Střela dopadla do Japonského moře. Spojené státy, Jižní Korea i Japonsko počínání Pchjongjangu odsoudily. KLDR se zatím k situaci nevyjádřila.

„Střela byla sledována od Severní Koreje do Japonského moře,“ uvedlo americké strategické velitelství Stratcom. Neupřesnilo, zda severokorejská zkouška byla úspěšná, nebo naopak raketa selhala. Americká armáda už dříve uvedla, že zřejmě nešlo o mezikontinentální balistickou střelu. Test podle Pentagonu nebyl pro USA hrozbou.

Raketa odstartovala ze střelnice v provincii Pchjongan pukto na severozápadě země. Stratcom za místo startu označil základnu u města Kusong. Střela po asi 500 kilometrech letu dopadla do moře. Podle japonské armády nezasáhla japonské teritoriální vody, neboť dopadla do mezinárodních vod mezi Korejským poloostrovem a Japonskem.  

Americký prezident Donald Trump ve společném prohlášení s japonským premiérem Šinzóem Abem ujistil, že USA stojí stoprocentně za Japonskem. To považuje zkoušku za jasnou provokaci, neboť se uskutečnila v době, kdy je Abe na návštěvě USA. 

Severokorejský vůdce Kim Čong-un
Zdroj: Reuters

O tom, že Pchjongjang zřejmě připravuje raketovou zkoušku, informovaly Spojené státy už koncem ledna. Americká administrativa nyní oznámila, že provokaci po Trumpově převzetí moci očekávala a zváží všechny možnosti, jak Pchjongjangu na raketovou zkoušku odpovědět. 

USA se obávají, že KLDR vyvíjí mezikontinentální střelu

Nejmenovaný americký představitel sdělil agentuře Reuters, že reakce Washingtonu bude přesně odměřená, aby prokázala odhodlání, ale zároveň se vyhnula dalšímu vyhrocení situace. Očekává se, že USA vyvinou tlak i na Čínu, která patří k hlavním spojencům KLDR.

Zasedl také společný vojenský velitelský štáb jihokorejské a americké armády, aby situaci vyhodnotil. Setkání uspořádal i jihokorejský bezpečnostní výbor.

Spojené státy se obávají, že KLDR vyvíjí mezikontinentální balistickou střelu, která by byla schopna doletět na jejich západní pobřeží. „Odborníci stále pochybují o vyspělosti severokorejských technologií, nicméně loni jsme viděli, že vývoj zbraní pokračuje daleko rychleji, než mnozí očekávali. O čem se vedou největší diskuse, je, zda KLDR dokáže miniaturizovat jadernou hlavici tak, aby ji unesla raketa,“ uvedla zpravodajka ČT v Číně Barbora Šámalová.  

Podle analytiků Pchjongjang zkoušky obvykle načasuje k významným výročím, aby tak na sebe upoutal světovou pozornost. Ve čtvrtek si Severní Korea připomene výročí narození vůdce Kim-čong Ila. Loni při této příležitosti odpálila raketu dlouhého doletu. 12. února si KLDR také připomíná čtvrté výročí třetí jaderné zkoušky, ta vůbec první se uskutečnila v roce 2006.

Hlavní základny USA v Tichomoří
Zdroj: Militarybases.com