Abú Katada na svobodě, vláda ho chce posadit do letadla a poslat do Jordánska

Londýn - Muslimský radikální duchovní abú Katada je na svobodě. Poté, co uspěl s odvoláním proti deportaci do Jordánska, ho britské úřady propustily na kauci z vězení ve Worcestershiru. Abú Katada přitom posledních sedm let strávil v Británii ve vazbě. V Jordánsku abú Katada čelí žalobě kvůli podílu na terorismu. Londýnská vláda desítky let usiluje o jeho vyhoštění a nevzdává se ani teď.

Abú Katada byl dnes propuštěn na kauci, na svobodě ovšem bude nosit elektronický náramek, vycházky má pouze od 8 do 16 hodin. Musí také hlásit, s kým se stýká. 

Včera odvolací komise imigrační služby rozhodla o tom, že abú Katada nemůže být deportován do Jordánska, kde čelí obvinění z terorismu. Hrozilo by prý, že proces v Jordánsku by nemusel být spravedlivý. Komise se obává, že by mohl být Katada mučen. Proto komise zamítla deportaci, o kterou roky britská vláda usiluje. 

A bude v tom pokračovat dál. Vicepremiér Nick Clegg říká: „Stále jsme odhodláni ho deportovat, zásadně nesouhlasíme s rozhodnutím komise. Napadneme ho, odvoláme se. Rozhodně chceme vidět tohoto muže nasedat do letadla a odlétat do Jordánska, sem nepatří… Je to nebezpečná osoba!“ 

Proces o vydání abú Katady

  • říjen 2002 – bez obvinění zadržen v Británii
  • březen 2005 – zamítnuto zadržení bez obvinění, nařízeno propuštění
  • srpen 2005 – opět zadržen, čeká na deportaci
  • únor 2007 – neúspěšné odvolání u komise imigrační služby
  • duben 2008 – odvolací soud rozhodl, že vydání do země, kde by mu hrozilo mučení, by porušovalo lidská práva
  • červen 2008 – propuštěn na kauci, o pět měsíců později znovu zadržen díky novým důkazům
  • únor 2009 – napadení rozhodnutí odvolacího soudu
  • listopad 2012 - imigrační komise odmítla vydání abú Katady

Rozhodnutím soudu je znepokojen i jordánský ministr informací. V Jordánsku čelí islámský duchovní obvinění z konspirace a organizace bombových útoků na západní a izraelské cíle v letech 1998 a 1999. Ve stejném roce byl v Jordánsku v nepřítomnosti uznán vinným z terorismu. 

Duchovní palestinsko-jordánského původu, který byl považován za blízkého spolupracovníka někdejšího šéfa teroristické sítě al-Káida Usámy bin Ládina, do Británie přijel v roce 1993. Abú Katada, vlastním jménem Omar Otmán, byl v Británii sedm let ve vazbě, ačkoli ho britské úřady nikdy z ničeho neobvinily.