Satelit nelže: Severní Korea testuje raketové motory

Washington/Pchjongjang - Severní Korea provedla testy raketových motorů, což podle expertů naznačuje, že Pchjongjang pokračuje ve vývoji mezikontinentálních raket. Analýza americko-korejského institutu Ústavu mezinárodních studií Univerzity Johnse Hopkinse se opírá o satelitní snímky místa na severozápadním pobřeží KLDR pořízené na konci září.

Severní Korea odtud v dubnu přes varování Západu vypustila balistickou raketu Unha-3. Raketa, vypuštěná údajně v rámci mírového výzkumu vesmíru, ale několik minut po startu explodovala, rozpadla se a zřítila do moře. Experti míní, že od tohoto nezdařeného testu komunistický režim provedl nejméně dvě zkoušky velkých raketových motorů. Tyto testy jsou důležité pro vývoj nových střel. 

Stejný institut v září informoval, že Severní Korea pravděpodobně v důsledku dlouhotrvajících dešťů zastavila výstavbu odpalovací rampy pro testy mezikontinentálních raket. Stavba by se tak prý mohla zdržet až o dva roky. Pchjongjang se ale údajně pokouší modernizovat jinou rampu, kterou už k testům využíval v minulosti.