Jak se vítá Kohout. Oslavy nového roku v Číně vrcholí

Světelná hra všech možných barev a odstínů. V Číně vrcholí nejdůležitější fáze oslav nového roku, který je letos zasvěcen Kohoutovi. Dvoutýdenní období zakončuje tzv. Svátek luceren - jedenapůlmiliardová země jím zároveň vítá jaro.

Svátek luceren se tradičně slaví 15. den od začátku nového lunárního roku – zároveň jde o poslední den oficiálních oslav. V kalendáři není umístěn náhodou – současně je to první novoroční úplňková noc.

Na mnoha místech děti se soumrakem chodí do chrámů s lucernami a luští hádanky napsané na barevných papírcích. Tento den se také konzumují kuličky ze sladké rýže spařené v polévce.

Oslavy nového roku začaly v sobotu 28. ledna a zábavní pyrotechnika odpalovaná v předvečer svátku bývá jednou z hlavních součástí. Hlasité petardy, rachejtle a ohňostroje mají zahánět zlé duchy.

Na svátky se vracejí do svých domovů migrační dělníci, studenti a další lidé, aby oslavili Nový rok se svými rodinami. Pro mnohé je to jediná příležitost za rok, kdy mohou vidět své blízké.

V posledních letech ale Peking a další velká města sužuje v zimních měsících smog. Nedávný průzkum veřejného mínění u tisíce obyvatel Pekingu ukázal, že více než 80 procent z nich po odpalování ohňostrojů nijak netouží. Mnozí přitom jako důvod uvedli starost o životní prostředí.

Stovky luceren, lampionů a jejich imitací značí nástup jara s ním se prodlužující doba denního světla. Zároveň jsou odkazem na svit úplňku. Svátek spojený se světlem v mnoha formách existuje v Číně už přes 2000 let – kořeny má v éře dynastie Han a tehdejším rozkvětem budhismu v celém císařství.

Podle legendy se tehdejší vládce Hang-Mindi inspiroval zvyky mnichů, kteří právě 15 den po Novém roku zapalovali lampiony a lucerny. Hang-Mindi proto nařídil to samé provádět také v císařském paláci.

Dnes lampiony symbolizují třeba odpoutání se od minulosti nebo mají zkrátka přinášet štěstí. Svátek luceren je tak jedním z nejdůležitějších dnů v čínském kalendáři.

Konec novoročních tabu

Právě Svátek luceren je také dnem, kdy končí platnost tradičních novoročních zákazů.

  • Ani kapka: Pláč dítěte během prvních dvou týdnů nového roku přináší podle čínských zvyků smůlu. Rodiče se proto snaží, aby k tomu jejich děti po dobu dvou týdnů neměli důvod. 
  • Střepy smůly: Začátek roku poznamenaný rozbitým nádobím, sklem nebo zrcadly může v budoucnu znamenat finanční či rodinné problémy. 
  • Opatrnost především: Velmi podobné vlivy má podle čínských pověr jakékoliv poranění o ostré předměty – nože či nůžky. 
  • Pohledávky později: Číňané by to začátkem roku neměli příliš přehánět se štědrostí vůči druhým. Během novoročních oslav by neměli nikomu půjčovat hotovost – a už vůbec ne chodit k němu s žádostí o vrácení. Každý, kdo tak učiní, bude mít údajně celý rok smůlu. 
  • Přidat barvy: klasické zimní odstíny nemají při novoročních oslavách Číňanů místo. Černá či bílá barva je totiž obecně spojovaná se smutkem či truchlením.
  • Bez doktora: Návštěva lékaře během novoročních svátků předznamenává, že dotyčný bude po zbytek roku muset docházet mnohem častěji než obvykle.