Fillonova omluva nezabrala, Francouzi chtějí, aby z prezidentského klání odstoupil

Kandidát umírněné pravice Francois Fillon nedávno zpytoval svědomí, že zaměstnával své příbuzné, omluva ale podle posledních průzkumů nezabrala – jeho odchod z prezidentského klání si přeje sedm z deseti Francouzů. Vyplývá to ze sondáže pro rozhlas France Info.

Fillon tvrdí, že se ničeho nezákonného nedopustil a odstoupit odmítá. Za to, že v minulosti zaměstnával manželku a děti jako své poslanecké asistenty, se ale Francouzům omluvil. Připustil, že nyní se na zaměstnávání příbuzných nahlíží negativně a že z pohledu udělal chybu.

Kvůli skandálu už ale přišel o pozici favorita. Podle průzkumu z tohoto týdne by v dubnovém prvním kole skončil až třetí s dvaceti procenty hlasů.

Do druhého kola 7. května by postoupila kandidátka krajní pravice Marine Le Penová a nezávislý kandidát Emmanuel Macron, který by podle tohoto průzkumu s převahou vyhrál (se 65 procenty ku 35 procentům Le Penové).

Francouzské prezidentské volby
Zdroj: ČT24

Skandál kolem Fillona propukl koncem ledna, kdy týdeník Le Canard enchaîné začal zveřejňovat informace, podle nichž Penelope Fillonová jako asistentka svého manžela a pak jeho kolegy v letech 1988 až 2013 od státu neoprávněně získala celkem 831 440 eur (22,5 milionu korun). 

Desetitisíce za fiktivní práci? Podle Fillonova právníka je vyšetřování nezákonné

Fillon jako někdejší zákonodárce podle časopisu také odměnil své děti jako své asistenty v Senátu za fiktivní práci. V letech 2005 a 2006 pobírali měsíční platy kolem 4000 eur (108 tisíc korun), přičemž Marie a Charles teprve studovali.

Dalších zhruba 100 tisíc eur (2,7 milionu korun) dostala manželka za údajné psaní pro média. Fillonův právník ve čtvrtek ostře napadl finanční státní zastupitelství. Podle Antonina Lévyho je případ mimo jurisdikci finančního prokurátora, a jeho vyšetřování je tak nezákonné.

„Toto vyšetřování porušuje nejzákladnější principy francouzské ústavy,“ uvedl právník. Skutkovou podstatu zpronevěry veřejných prostředků, kterou se vyšetřovatelé zabývají, podle Lévyho nelze uplatňovat na poslance.