Trumpova poradkyně veřejně vyzvala k nákupu oblečení od Ivanky. Možná tím porušila normy

Poradkyně amerického prezidenta Kellyanne Conwayová v rozhovoru pro Fox News vybídla lidi, aby šli a koupili si oblečení od dcery Donalda Trumpa Ivanky. Oblečení vyráběné její firmou tento týden vyřadil z prodeje americký obchodní řetězec Nordstrom. Po kritické reakci Bílého domu následoval bojkot i od jiných obchodních domů v Americe. Svou pobídkou Conwayová podle mnohých právníků možná porušila federální předpisy.

„Ivanka je velice úspěšná byznysmenka,“ uvedla Conwayová a zmínila, že pro řadu obchodů, které její zboží prodávají, je Ivanka symbolem posilování práv žen.

„Udělám tady reklamu: Běžte si její zboží koupit ještě dnes, každý z vás. Najdete ho online,“ uvedla Comwayová v rozhovoru, který citovala zpravodajská stanice CNN. Její kolekci pochválila, sama prý některé kousky vlastní.

Kolekce Ivanky Trump ve slevě
Zdroj: Chris Helgren/Reuters

Krokem Conwayové se okamžitě začali zabývat právníci i zákondárci Demokratické strany. Volají po vyšetřování kvůli možnému porušení vládních norem. Federální zákony totiž zakazují, aby vládní zaměstnanec podporoval zboží, službu nebo firmu ve prospěch svých příbuzných nebo známých mimo úřední sféru.

Bílý dům zatím na kritiku právníků nijak nereagoval, mnohé expertní týmy ale přiznávají, že Conwayová mohla svým vystoupení skutečně porušit nařízení. Mluvčí Sean Spicer potvrdil, že Trumpův tým už vystoupení pro Fox News zpětně probíral přímo s poradkyní.

obrázek
Zdroj: ČT24

Značka Ivanka Trump Collection se zaměřuje na kolekci oblečení, šperků a módních doplňků. Krok Nordstromu následoval i luxusní obchod Neiman Marcus Group. Podle webu Yahoo News stáhl z prodeje její šperky.

Dcery se na Twitteru zastal i Trump. „Nordstrom se zachoval tak neférově k mé dceři Ivance. Je skvělá, vždycky na mě tlačí, abych dělal správné věci. Hrůza!“ napsal na Twitteru, načež akcie firmy klesly téměř o procento. V souvislosti s firmami spojenými s jeho rodinou šlo o první takový komentář.

Trumpova dcera po otcově nástupu do funkce čelila kritice, že část svého zboží si nechává vyrábět v Číně, což její otec u jiných firem tvrdě kritizuje a hrozí jim velkým zdaněním. Ivančin mluvčí koncem ledna prohlásil, že je připravena jednat o přesunutí výroby do USA.