Papež ostře kritizuje Barmu: Rohingové umírají jen kvůli tomu, že chtějí žít podle své víry

Papež František ostře kritizoval barmskou vládu za zvěrstva páchaná na menšině Rohingů. Podle Františka jsou Rohingové v převážně buddhistické Barmě zabíjeni jen proto, že chtějí žít podle své kultury a muslimské víry. Na zvěrstva páchaná barmskou vládou na komunitě Rohingů poukázaly už dříve lidskoprávní organizace i Organizace spojených národů. Barma většinu obvinění odmítá.

Rohingové jsou v Barmě často označováni za Bengálce. Barmské úřady je považují za nelegální přistěhovalce z Bangladéše, kteří do země přišli většinou v dobách britské koloniální nadvlády. Příslušníkům zhruba milionové menšiny barmské úřady proto odmítají udělit občanství a neuznávají je jako etnikum. Oboustranné násilnosti si v Arakanském státě vyžádaly v minulosti tisíce obětí. Po střetech mezi buddhisty a muslimy v roce 2012 byly ze svých domovů vyhnány desetitisíce Rohingů.

Buddhističtí mniši protestují proti dodávkám humanitární pomoci pro Rohingy
Zdroj: Reuters

Mezinárodní organizace pro lidská práva, jako jsou Amnesty International a Human Rights Watch, v uplynulých měsících obvinily barmské vojáky ze systematického vyvražďování, znásilňování a mučení rohingských civilistů a likvidace celých rohingských vesnic v Arakanském státě. Podle organizací lze tyto násilnosti označit za genocidu. Prakticky ke stejnému závěru následně dospělo i vyšetřování vedené OSN.

Barmská vláda – fakticky vedená nositelkou Nobelovy ceny míru Su Ťij – obvinění ze zvěrstev páchaných vojáky na Rohinzích dlouho popírala a tvrdila, že armáda jedná v souladu se zákony. Vyzývala dokonce mezinárodní společenství, aby přestalo „rozdmýchávat zášť“.

Obrat přineslo až vyšetřování videozáběrů zachycujících policisty při bití rohingských vesničanů. Na záběrech je vidět, jak policisté bijí mladíka, který sedí vedle desítek dalších mužů s rukama na hlavě. Jiný záběr zachycuje tři uniformované policisty, kteří jednoho z mužů na zemi bijí holemi a pak ho kopnou do obličeje.

„Ti, kteří byli identifikováni, byli zatčeni,“ oznámila následně tisková služba Su Ťij. Vláda konkrétně jmenovala čtyři důstojníky a také autora videa, které zachycuje bití mladíka.

Papež: Rohingové prchají z místa na místo a nikdo je nechce

František během předvánočního projevu
Zdroj: Reuters

Rohingové jsou podle papeže dobří lidé. „Nejsou to křesťané, jsou to mírumilovní lidé a jsou to naši bratři a sestry,“ prohlásil František během středeční audience a vyzval sedm tisíc přítomných, aby se k němu připojili v modlitbě za Rohingy, kteří jsou „pronásledováni Barmou a prchají z jednoho místa na druhé, protože je nikdo nechce“.

Jak připomíná server The Independent, podmínky, v nichž žijí Rohingové, se dají jen stěží přesně zdokumentovat, protože barmská vláda striktně omezuje přístup do Arakanského státu.

Rohingští uprchlíci
Zdroj: Reuters

Míra násilí je neuvěřitelná, tvrdí pracovnice OSN

Server zveřejnil svědectví jedné z pracovnic OSN, která hovořila s rohingskými uprchlíky v Bangladéši. Uvedla, že dosud neviděla něco tak šokujícího. „Nikdy jsem se nesetkala s podobnou situací, mluvila jsem s 204 lidmi a každý z nich má za sebou traumatický příběh. Buď jim zapálili dům, znásilnili je, nebo jim odvlekli a zabili příbuzné,“ popsala Linnea Arvidssonová.

V mnoha případech byli vyšetřovatelé OSN prvními lidmi, kterým se Rohingové se svým utrpením svěřili. „Taková míra násilí je neuvěřitelná. A když si uvědomíte, že jsme hovořili jen se 204 lidmi z 88 tisíc, kteří museli opustit domovy… je děsivé domýšlet, ke kolika zločinům tam skutečně došlo,“ upozorňuje Arvidssonová.