Čínský prezident nadobro odejde z vedení země

Peking - Šéf čínské komunistické strany a prezident země Chu Ťin-tchao se údajně rozhodl vzdát současně všech svých funkcí, včetně vedení největší armády světa. Informoval o tom hongkongský list South China Morning Post s odvoláním na nejmenované čínské představitele. Chu podle předpokladů předá po skončení stávajícího stranického sjezdu funkci generálního tajemníka Komunistické strany Číny nynějšímu čínskému viceprezidentovi Si Ťin-pchingovi.

Zatímco minulý prezident si při svém odchodu ponechal ještě na dva roky vedení armády, Chu Ťin-tchao tak zřejmě neučiní. Exprezident Ťiang Ce-min sice přenechal svému nástupci vedení země a strany, v čele armády ale zůstal. Toto rozhodnutí v roce 2002 vyvolalo v komunistické straně ostrou kritiku. A té se chce zřejmě Chu vyvarovat, vzdá se proto i velení armády.  

69letý Chu podle předpokladů předá i funkci generálního tajemníka Komunistické strany Číny nynějšímu čínskému viceprezidentovi Si Ťin-pchingovi. Ten by se pak na jaře měl stát i prezidentem. 

V pekingském Paláci lidu od 8. do 14. listopadu jedná na 2 270 delegátů sjezdu, jejichž úkolem je zvolit nový ústřední výbor strany, který má asi 370 křesel. Ten pak na svém prvním zasedání konaném den po skončení sjezdu jmenuje nejužší vedení - 24členné politbyro a stálý výbor politbyra, jenž bude mít nově místo devíti pouze sedm členů. 

Poprvé v historii strany by mělo být více kandidátů, než je v politbyru strany křesel. „Chu chce, aby rozšíření vnitrostranické demokracie bylo jedním z jeho odkazů,“ sdělil jeden ze zdrojů pod podmínkou anonymity. „Bylo by to dobré i pro Siův image,“ dodal zdroj.

Vydáno pod