Poláci exhumovali další dvě oběti havárie u Smolenska

Varšava – Ve Varšavě dnes exhumovali další dvě oběti předloňského leteckého neštěstí u západoruského Smolenska. Vyšetřovatelé si nejsou jistí, zda nedošlo k záměně těl. Těla prozkoumají odborníci ze dvou nezávislých institucí v Krakově a ve Vratislavi. Výsledky budou známy během týdne.

Podle neoficiálních a nepotvrzených informací polských médií byly exhumovány ostatky dvou duchovních, prokuratura nicméně zopakovala, že do skončení vyšetřování a bez souhlasu rodin jejich identitu neprozradí. „S největší pravděpodobností i přesto, že oběti identifikovaly rodiny, těla chybně označili Rusové v moskevském institutu soudní medicíny,“ řekl vojenský prokurátor Andrzej Wicharski.

V posledních měsících byla už exhumována těla jiných čtyř obětí letecké katastrofy. Ukázalo se, že v hrobě někoho jiného leží hrdinka polských protikomunistických odborů Solidarita Anna Walentynowiczová i někdejší polský exilový prezident Ryszard Kaczorowski. Jeho pohřeb se znovu konal začátkem tohoto měsíce.

Při letecké katastrofě předloni v dubnu zahynul tehdejší polský prezident Lech Kaczyński, jeho manželka Maria a dalších 94 lidí, hlavně představitelů polského veřejného života. Jejich letadlo se zřítilo v husté mlze krátce před přistáním na letišti ve Smolensku. Delegace chtěla uctít památku tisíců Poláků, které v nedalekém Katyňském lese v roce 1940 zavraždili příslušníci tajné sovětské policie NKVD.