Do čela Číny se postavil syn Žluté země

Peking – Syn Žluté země stanul v čele miliardového národa a druhé největší ekonomiky na planetě. Si Ťin-pching, nový lídr Číny, vzpomíná na dobu, kterou strávil na převýchově mezi chudými rolníky. A tvrdí, že to byla zásadní část jeho života. Si Ťin-pching si svou pověst člověka z lidu pečlivě udržuje. Vesnici, kde vyrostl, několikrát navštívil i během své politické kariéry.

Za kulturní revoluce patnáctiletý Si Ťin-pching putoval na převýchovu do provincie Šan-si. V nuzném příbytku vydlabaném ve skále žil příští lídr země sedm let. Dny trávil tvrdou prací po boku vesničanů, noci na posteli z cihel. 

Odlehlá vesnice byla opakem toho, na co byl mladý Si zvyklý. Narodil se totiž v rodině patřící do komunistické elity. Takovým dětem se v Číně říká princátka. Jeho otec se ale stal obětí čistek pod taktovkou svého dřívějšího spojence Mao Ce-tunga. Zatímco otce vláčeli po ulicích s cedulí kolem krku, syn zamířil na převýchovu. Z vesnice se v první chvíli pokusil utéct. Chytli ho, a jak teď tvrdí, život mezi rolníky mu změnil život. 

Si Ťin-pching:

„Když jsem do Žluté země ve svých 15 letech přijel, byl jsem vystrašený a zmatený. Když mi bylo 22 a odjížděl jsem, moje životní cíle byly jasné a byl jsem plný sebevědomí.“

Vesničany nechal v prachu Žluté země v roce 1975 a začal stoupat stranickou hierarchií. O tom, jak bojoval o moc, se toho příliš neví. Si Ťin-pching mimo jiné šéfoval Šanghaji. V roce 2008 se dostal do nejužšího vedení komunistické strany, byl zvolen viceprezidentem Číny. 

Je zastáncem tržní ekonomiky a prosazuje tvrdý postoj proti korupci. V politice se prosazuje spíš jako zákulisní hráč. Je však velmi sebevědomý a umí dobře navazovat kontakty s lidmi. Na rozdíl od některých svých stranických kolegů se mu úspěšně daří vyhýbat se skandálům. 

Syn žluté země (zdroj: ČT24)

S nadějí k Siovu zvolení vzhlížejí tibetští exulanti, kteří doufají, že nový prezident bude v otázce Tibetu pružnější, než tomu bylo dosud u jeho předchůdců.   

V září letošního roku na dva týdny zmizel z veřejného života, údajně kvůli nemoci. Kolem Siovy nepřítomnosti v médiích i na oficiálních akcích se vynořila řada spekulací, podle některých zdrojů utrpěl infarkt nebo mozkovou mrtvici. Podle čínských médií však jen trpěl bolestmi zad. 

Za manželku má jednu z nejznámějších čínských folkových zpěvaček, mladistvě vypadající Pcheng Li-jüan (49). Jejich dcera studuje na Harvardu.