Na východě Íránu manévruje armáda

Teherán - V Íránu začalo rozsáhlé cvičení protiletecké obrany. Manévrů na polovině íránského území se tento týden zúčastní 8 000 vojáků a gardistů. Letectvo prověřuje svoje kapacity v době nového napětí, které vyvolal nedávný vojenský incident v Perském zálivu. Íránské letectvo při něm zahájilo palbu na americký bezpilotní neozbrojený letoun, který byl podle Pentagonu nad mezinárodními vodami. Podle Íránu ale letadlo bylo v íránském vzdušném prostoru.

Na východě Íránu manévruje armáda. Podle velitele íránské protiletadlové obrany Farzáda Esmaílího vojsko prověřuje mobilní i pevné radary a také elektronické monitorovací systémy. Do cvičení jsou zapojeny bombardéry, tankovací i bezpilotní letadla. Cílem manévrů je zlepšit koordinaci mezi jednotkami pravidelné armády a revolučních gard. 

Íránci prověřují své obranné kapacity v době napětí vyvolaného incidentem s bezpilotním letadlem. Navíc Západ stále dráždí íránský jaderný program. Izrael hrozí útokem na íránské jaderné provozy, pokud se světu nepodaří zastavit íránský jaderný program diplomatickou cestou. 

Írán letos pořádal už několik vojenských testů - v červenci vyzkoušel rakety dlouhého doletu, v srpnu pak rakety krátkého doletu s novým naváděcím systémem, schopným navést zbraň přesně na pozemní i námořní cíle.