Australská premiérka si došlápne na vyšetření zneužívání dětí kněžími

Canberra - Australská premiérka Julia Gillardová žádá řádné celostátní vyšetření případů sexuálního zneužívání dětí katolickými kněžími. Vyšetřování bude mít na starosti královská komise. Premiérka iniciovala její vznik poté, co se ukázalo, že církev se snažila důkazy o pedofilních kněžích skrývat.

Premiérka Gillardová je šokovaná. Podle ní by nemělo být žádné dítě vystaveno takovému zneužívání. Oběti si tak zaslouží řádné vyšetření těchto činů. Zřídí proto speciální celostátní komisi. Vyšetřování se podle zpravodajského serveru BBC zaměří na náboženské skupiny, nevládní organizace i vládní agentury a poskytovatele ústavní a pěstounské péče.

Minulý týden vyšetřovatel v Novém Jižním Walesu obvinil katolickou církev, že se snažila případy pedofilních kněží utajit. Vrchní komisař státu Nový Jižní Wales Peter Fox prohlásil, že má nezvratné důkazy svědčící o tom, že arcibiskup, biskup a jeden z kněží zatajovali pedofilní činy v oblasti Hunter Valley asi 170 kilometrů severně od Sydney.

Peter Fox, vrchní inspektor, Nový jižní Wales:

„Mám zkušenost, že církev zametá stopy, umlčuje oběti, maří policejní vyšetřování, dává echo pachatelům, ničí důkazy a stěhuje kněží, jen aby si ochránila dobré jméno.“

„Bylo odhaleno, že provinilci byli přesouváni z místa na místo, místo aby byla udána pravá povaha jejich zločinů,“ řekla Gillardová. „Bylo příliš mnoho dospělých, kteří odmítali vidět toto zlo, a já se domnívám, že za těchto okolností je adekvátní reakce na celostátní úrovni,“ dodala.

Sexuální zneužívání duchovními přitom kromě policie prověřuje i speciální parlamentní komise ve Victorii. Tady církev přiznala 620 případů zneužívání za posledních osmdesát let. Docházelo k nim především mezi lety 1960 a 1980. V současné době se prošetřuje 45 případů. 

Zneužívání dětí římskokatolickými kněžími bylo jedním z velkých problémů Austrálie v posledních letech. Během své návštěvy v červenci 2008 se papež Benedikt XVI. setkal s některými z obětí a veřejně se za zneužívání omluvil. Královská komise zatím vzniká; ještě se neví, kdo ji povede, ani kam až dosáhnou její pravomoci. Australská vláda ale čeká výsledky. Chce vědět, kdo mlčením vědomě dopřál zločincům volné pole působnosti.

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)