Kissinger pro ČT: Trumpova diplomacie je mimořádná příležitost

Trumpova diplomacie je podle Kissingera mimořádná příležitost (zdroj: ČT24)

Nástup diplomacie nového amerického prezidenta Donalda Trumpa je mimořádnou příležitostí. V exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi to řekl exministr zahraničí Henry Kissinger. Zároveň by ale podle něj měla posílit vazba mezi oběma břehy Atlantiku. „Nedokážu si představit, ani si nemyslím, že by to bylo možné, aby americký prezident i jen naznačil, že se americký závazek vůči obraně NATO změní,“ řekl Kissinger. Rozhovor vznikl pro Nadaci Knihovny Václava Havla v New Yorku a celý ho nabídne ČT24 ve středu v pořadu Interview v půl sedmé večer.

Jeden z nejvlivnějších hlasů v americké diplomacii posledního půl století je stále slyšet. Prvním sovětským vůdcem, s nímž ve své funkci jednal, byl Brežněv. Teď se opakovaně potkává i s tím, který v tu dobu teprve vstupoval do KGB, nedávno byl u čínského prezidenta, naslouchají mu i Evropě. V rozhovoru pro ČT mluvil mimo jiné o exprezidentovi Václavu Havlovi.

„(Havel) by litoval toho, že Evropa je příliš zaměstnaná v podstatě byrokratickou debatou a nechápe svou historickou misi v tvorbě evropské identity,“ domnívá se Kissinger, bývalý ministr zahraničí a poradce pro národní bezpečnost. 

Do křesla, v němž kdysi sám seděl, doporučil Rexe Tillersona. To, že Rusko zná, je prý výhodou. „Otázkou není, jestli vůči Rusku přistupovat tvrdě, nebo ne. Otázkou je, jestli lze definovat výsledek, s nímž by střední Evropa mohla žít,“ dodává. 

Trump se s Kissingerem radil už několikrát

Kissinger radí a radil mnohým nájemníkům Bílého domu, oficiálně i neoficiálně. Pro mnohé prezidenty je schůzka s touto legendou jakousi tradicí v úvodu úřadu. I nový šéf Bílého domu Donald Trump už prý s Kissingerem konzultoval několikrát - jaký vliv bude mít tento guru americké diplomacie na prezidenta, bude jasnější, až začne podoba zahraniční politiky trochu víc krystalizovat.

Kissinger se ve své disertaci věnoval kancléři Metternichovi. Jeho hra v pozadí ale může spíš připomínat kardinála Richelieua. Podle některých názorů chce Kissinger spoluprací s Ruskem rozbít osu Moskva - Peking - Teherán. Vazbu mezi břehy Atlantiku by bývalý šéf diplomacie chtěl naopak posílit.

„Nedokážu si představit, ani si nemyslím, že by to bylo možné, aby - bez ohledu na to, co se říká během politické kampaně - americký prezident i jen naznačil, že se americký závazek vůči obraně NATO změní,“ prohlásil Kissinger.

Trumpova diplomacie představuje podle bývalého ministra zahraničí „mimořádnou příležitost“: a to přesto, že samotný prezident hrozí rozvikláním některých pilířů, které Kissinger za vlády prezidentů Richarda Nixona a Geralda Forda postavil.