Skandál s falešným obviněním zlomil čerstvému řediteli BBC vaz

Londýn - Generální ředitel BBC George Entwistle odstoupil ze své pozice po kontroverzi kolem televizního pořadu, který nepravdivě obvinil bývalého konzervativního politika ze zneužívání dětí. BBC byla nedávno kritizována i kvůli přístupu k aféře kolem údajné pedofilie jejího někdejšího moderátora Jimmyho Savilea.

„Vzhledem k tomu, že generální ředitel je také šéfredaktorem a v konečné instanci je odpovědný za veškerý obsah vysílání… Rozhodl jsem se, že čestným řešením je odstoupit z funkce,“ řekl Entwistle, který do funkce nastoupil teprve v polovině září. „Zcela výjimečné události posledních několika týdnů mě dovedly k závěru, že by BBC měla mít nového šéfa,“ dodal a označil reportáž ze nepřijatelnou žurnalistiku. Podobně se vyjádřil předseda správní rady veřejnoprávní BBC Chris Patten, podle něhož šlo o ukázku „mizerného“ novinářství.

Prestižní zpravodajský pořad BBC Newsnight minulý týden odvysílal reportáž o údajném zneužívání dětí v dětských domovech ve Walesu v 70. a 80. letech, která nepřímo, a jak se později ukázalo nepravdivě, obvinila tehdejšího konzervativního politika Alistaira McAlpinea.

Entwistle se již jménem BBC v pátek omluvil a nechal zastavit všechny investigativní reportáže Newsnightu. Dnes se po rostoucím pobouření rozhodl rezignovat. „Je to bezpochyby jeden z nejsmutnějších dnů mého veřejného života,“ řekl Patten. Oznámil, že úřadujícím generálním ředitelem bude Tim Davie, dosavadní ředitel rozhlasového a hudebního vysílání.

Generální ředitel BBC George Entwistle odstoupil (zdroj: ČT24)