Bývalý žalobce z Haagu: Asad by měl být zatčen

Dauhá - Podle bývalého žalobce Mezinárodního trestního soudu (ICC) Luise Morena-Ocampa by měl být na syrského prezidenta Bašára Asada vydán mezinárodní zatykač, aby se tak uspíšil konec občanské války v Sýrii. Představitelé syrských opozičních a povstaleckých skupin mezitím jednali v Kataru, aby se pod záštitou této země a Ligy arabských států (LAS) domluvili na vytvoření jednotné fronty. Ta by měla po plánovaném svržení režimu Asada vytvořit přechodnou vládu.

Opoziční činitelé se sešli zatím bez zástupců exilové opoziční formace Syrská národní rada (SNC), která požádala o odklad konference o 24 hodin s odůvodněním, že měla ještě na programu volbu svého předsedy a také sjednocovala svoje stanoviska. SNC si nakonec do funkce zvolila disidenta z křesťanské rodiny, bývalého vysokoškolského učitele George Sabra, který byl v minulosti dokonce komunistou, než se přeorientoval na sociální demokracii.

Opoziční delegáti v Kataru se ovšem rozhodli začít bez zástupců SNC. Podle jednoho z účastníků by další odklad byl špatný, a obvinil SNC, že chce co největší podíl na moci a zajímá ji jen to, kdo sjednocenou opozici povede. Právě na vnitřním reorganizačním procesu SNC vázne proces sjednocování syrské opozice už od počátku týdne. Po mnohahodinových diskusích a hlasovacích kolech se Syrské národní radě teprve v noci na čtvrtek podařilo zvolit 41členné grémium.

Zasedání v Dauhá se účastní řada západních zemí, mimo jiné USA, Británie, Francie a Německa. Přítomni jsou i turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoglu, generální tajemník LAS Nabíl Arabí nebo generální tajemník Rady pro hospodářskou spolupráci arabských států v Perském zálivu Abdal Latíf Zajání. Objevil se i jeden z dosud nejvyšších zběhů damašského režimu, bývalý syrský premiér Rijád Hidžáb.

SNC, tvořená převážně exilovými opozičními představiteli, čelí v současnosti intenzivní kritice mezinárodního společenství. USA a další země vyzvaly minulý týden syrské opoziční vedení k rozsáhlé reorganizaci tak, aby lépe reprezentovalo ty, kdo se účastní bojů a umírají na frontách v Sýrii. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová řekla, že dny vedoucí úlohy SNC jsou sečteny.

Z pohledu syrského prezidenta se žádná občanská válka neodehrává. V rozhovoru pro ruskou televizi řekl, že nelituje žádného z kroků, které učinil od začátku povstání před dvaceti měsíci. „Je to o terorismu a podpoře teroristů ze zahraničí, která má vést k destabilizaci Sýrie,“ poznamenal.

Na Asada se zatykačem

V rozhovoru pro kanadskou televizní stanici CBC bývalý žalobce Mezinárodního trestního soudu řekl , že by se dal proti Asadovi pořídit „solidní spis“. 

Moreno-Ocampo, který čelil několika prominentním protivníkům, jako byl do násilné smrti z rukou povstalců libyjský vůdce Muammar Kaddáfí nebo bývalý prezident Pobřeží slonoviny Laurent Gbagbo, vyjádřil názor, že by zatčením Asada mohly být pověřeny „mezinárodní nebo místní síly“.
   
Tento krok ICC by podle něho „změnilo všechno v Sýrii, protože osoby věrné Asadovi by ho začaly vnímat jinak“. Vyslání jednotek s cílem zajmout Asada by podle něj „nebylo invazí, ale pouze výkonem spravedlnosti“.

Syrská opozice jednala v Kataru (zdroj: ČT24)

Při dvou sebevražedných atentátech v jižní Sýrii dnes zahynulo nejméně 20 vojáků. O útoku ve městě Dará informovala Syrská organizace pro lidská práva. Státní agentura SANA hovoří o mnoha obětech a velkých materiálních škodách. Útočníci krátce po sobě najeli s auty a výbušninami do vojenského objektu. Ve městě pak vybuchlo ještě několik náloží, ale při těchto explozích nikdo nezemřel.

Syrské hranice zažívají masívní nápor uprchlíků

Ze Sýrie zatím za 24 hodin uteklo do sousedních zemí před násilím přes 10 tisíc lidí. Jen do Turecka uprchlo před násilím 9 000 lidí. Po tisícovce jich zamířilo do Libanonu a Jordánska. Do Turecka uprchlo i 26 armádních důstojníků. Jde o nejvyšší čísla za poslední dobu. Podle OSN to jen odráží zhoršující se situaci v zemi. „Tato nová vlna uprchlíků zdůrazňuje, že boje nadále pokračují a stupňují se. Asadův režim používá stíhačky k bombardování měst a obcí,“ řekl výkonný člen SNC Louay Safi.