Tisíce Bulharů se rozloučily s patriarchou Maximem

Sofia - Bulharsko se dnes rozloučilo s nedávno zesnulým vůdcem místní pravoslavné církve - patriarchou Maximem. Pohřbu a zádušní mše v sofijském hlavním chrámu Alexanda Něvského se zúčastnily tisíce lidí, včetně čelných bulharských politiků. K pravoslavné církvi se hlásí 80 procent Bulharů. Jméno nového bulharského patriarchy by mělo být známo asi za čtyři měsíce.

Osmadevadesátiletý patriarcha Maxim stál v čele bulharské církve 41 let, v úterý zemřel na selhání srdce. Bulharská vláda na dnešek vyhlásila den smutku a na patriarchově pohřbu osobně vystoupil například prezident Rosen Plevneliev. Bohoslužbu sloužil ekumenický patriarcha Bartoloměj I., duchovní vůdce všech pravoslavných věřících.

Maxim se narodil jako Marin Najdenov Minkov v roce 1914 ve středobulharské vesnici Orešak. Studoval bohoslovectví v Sofii, v roce 1941 se stal mnichem a vrcholný církevní úřad zastával od roku 1971. Kritici jej obviňovali z kolaborace s komunistickým režimem Todora Živkova, který ho údajně do funkce jmenoval bez zvolení. Po pádu režimu v roce 1989 dokonce část duchovních vytvořila konkurenční církev. Obě skupiny se spojily až v roce 1998, když byl patriarcha zbaven podezření, že spolupracoval s komunistickou státní mocí. Vyšetřování tehdy ale prokázalo, že 11 z 15 biskupů s komunistickým režimem kolaborovalo.