O mém osudu rozhodnou jedině volby, věří Asad

Damašek - Syrský prezident Bašár Asad je přesvědčen, že o jeho osudu mohou rozhodnout pouze volby. V rozhovoru pro ruskou televizní stanici RT varoval před možností dlouhodobého ozbrojeného konfliktu v Sýrii. Izrael pohrozil Asadovi použitím síly, pokud budou syrské střely dál zasahovat Golanské výšiny.

„O odchodu či setrvání prezidenta je možné rozhodnout jen prostřednictvím volebních uren,“ prohlásil Asad. Dodal, že ozbrojený konflikt s rebely se může velmi protáhnout, pokud vzbouřenci budou dále dostávat pomoc ze zahraničí.

Asad v minulých dnech poskytl rozhovor také ruské televizní stanici Today TV, ve kterém zdůraznil, že není loutkou Západu a nehodlá opustit Sýrii. Chci tam žít a zemřít, řekl Asad ruské televizi. Zároveň upozornil, že zahraniční intervence do Sýrie by měla „dopady v celém světě“.  

Asadovy výroky zaznívají krátce poté, co britský premiér David Cameron stanici Al-Arabíja řekl, že je pro zajištění jeho bezpečného odchodu ze země, jestliže by to pomohlo zastavit boje. Podle Camerona by měl svět udělat cokoliv, aby „dostal toho muže ze Sýrie“. Cameron také řekl, že Asad by měl být souzen podle mezinárodního práva.

Izrael hrozí Asadovi opětováním střelby

Izrael pohrozil, že jeho armáda je připravena udeřit, pokud syrské síly budou dále při potlačování místní vzpoury zasahovat Izraelem okupované Golanské výšiny.

„Za to, co se děje podél naší hranice, je podle nás vinen režim v Sýrii,“ uvedl v prohlášení místopředseda a ministr pro strategické záležitosti izraelské vlády Moše Jaalon. V narážce na 19 měsíců trvající občanskou válku v Sýrii zdůraznil, že „pokud se tento konflikt bude šířit k nám, tak budeme vědět, jak chránit občany a svrchovanost Izraele“. Vyjádřil naději, že se Damašek zachová zodpovědně.

Golanské výšiny, o které Sýrie přišla při blízkovýchodní válce v roce 1967 a kde v posledních desetiletích převažoval klid, byly v posledních dnech opakovaně zasaženy údajně zbloudilými střelami ze Sýrie. Nikdo nebyl zraněn, ale vyvolalo to napětí v židovském státě, který se dosud snažil zůstat mimo konflikt.

Tokio uspořádá konferenci k Sýrii

Tokio oznámilo, že přes protesty Damašku se v Japonsku do konce měsíce uskuteční mezinárodní konference, jejímž cílem bude vyvinout sankcemi i jinak další tlak na Asadův autoritativní a represivní režim. Konference se zúčastní na 150 delegátů z asi 60 zemí takzvané skupiny Přátelé Sýrie.

Skupina nazývaná Přátelé Sýrie vznikla v únoru a podporuje syrskou opozici. Její členové jednali již několikrát například v Paříži a Haagu o nových způsobech, jak izolovat režim syrského prezidenta Asada. Ke skupině patří hlavně Spojené státy, Japonsko a země Evropské unie a Ligy arabských států. Země například blokují syrské finanční transakce a uplatňují zákaz cestování pro přední představitele syrského režimu.

Ze Sýrie v noci prchlo 11 000 civilistů

Ze Sýrie zmítané občanskou válkou uprchlo v uplynulých 24 hodinách do tří sousedních zemí zhruba 11 000 lidí. Jen do Turecka uprchlo před násilím 9000 lidí. Po tisícovce jich zamířilo do Libanonu a Jordánska. Do Turecka se vydala i skupina 71 syrských vládních vojáků včetně dvou generálů a 11 plukovníků.

V regionu je registrováno 408 000 syrských uprchlíků. V Turecku jich je kolem 120 000. Občanská válka v Sýrii si vyžádala od počátku povstání v březnu minulého roku více než 36 000 mrtvých.

Syrský uprchlický tábor
Zdroj: ČTK/AP/Khalil Hamra
Vydáno pod