Francouzská pravice tlačí na odstoupení Fillona. Převezme kandidaturu Juppé?

Ve Francii sílí tlak na prezidentského kandidáta umírněné pravice Francoise Fillona, aby v důsledku skandálu kolem své manželky Penelopy odstoupil z kampaně. Vyměnit ho chce stále více jeho stranických kolegů, podle kterých již není za dané situace schopen volby vyhrát. Napětí kolem Fillona se podle místních médií zvýšilo poté, co televizní stanice France 2 oznámila, že večer zveřejní starší nahrávku, která zpochybňuje nynější tvrzení tohoto konzervativního kandidáta.

 „Myslím, že náš kandidát musí skončit,“ prohlásil ve středu večer v horní komoře parlamentu senátor Alain Houpert z Fillonovy strany Republikáni. „Potřebujeme změnit taktiku, strategii. Musí se to stát rychle,“ poznamenal v rozhlasové stanici RTL konzervativní zákonodárce Georges Fennech.

Řekněme si to na rovinu. Bez ohledu na to, jestli ho máme v oblibě nebo ne, tak Juppé je tím jediným kandidátem, který může sebevědomě (ve 2. kole) porazit Le Penovou.
Luc Ferry
bývalý ministr školství
obrázek
Zdroj: ČT24

Poslanec Philippe Gosselin vyzval expremiéra Alaina Juppého, který s Fillonem prohrál ve stranických primárkách, aby začal uvažovat o převzetí kandidatury. Pro veterána francouzské politiky se vyslovil i někdejší ministr školství Luc Ferry. Podle jeho mínění pouze návrat Juppého do předvolebního boje o Elysejský palác může pravici zajistit, že se její kandidát dostane do 2. kola a zde pak zabrání ve vítězství šéfce krajní pravice Marine Le Penové. Ferry je totiž přesvědčen, že ve druhém kole může Le Penová „klidně porazit Hamona i Macrona“.

France 2 má nahrávku. Fillonová na ní popírá, že by byla asistentkou manžela

„Nikdy jsem nebyla asistentkou svého manžela,“ řekla podle France 2 Fillonová v rozhovoru, který v květnu 2007 poskytla britskému týdeníku Sunday Telegraph. Francouzská televize, která nyní našla nahrávku rozhovoru, má přitom jistotu, že Fillonová dostávala nejméně v letech 1998 až 2002 od manžela plat jako jeho parlamentní asistentka, zdůraznila moderátorka investigativního pořadu televize Envoyé spécial (Zvláštní dopisovatel) Elise Lucetová. 

Média zveřejnila výsledek bleskového průzkumu, podle kterého si 69 procent Francouzů přeje, aby Fillon odešel z kampaně. Ve středu zveřejněný výsledek jiné ankety ukázal, že dosud favorizovaný Fillon by nyní nepostoupil do druhého kola. Novým favoritem nadcházejících prezidentských voleb ve Francii se podle průzkumu stal nezávislý centrista Emmanuel Macron.

  • Podle tohoto průzkumu by v prvním kole francouzských prezidentských voleb naplánovaných na 23. dubna měla získat nejvíc hlasů Marine Le Penová, a to 26 až 27 procent, druhým postupujícím do rozhodujícího kola voleb 7. května má být nově Macron s 22 až 23 procenty. Fillonovi průzkum předpovídá jen 19 až 20 procent hlasů. Kandidát vládních socialistů Benoit Hamon by pak skončil až čtvrtý s 16 až 17 procenty.