Jadernou triádu má Čína na dosah, varuje komise Kongresu USA

Washington - Čína je těsně před získáním jaderné triády sestávající z mezikontinentálních balistických střel odpalovaných ze země, balistických raket odpalovaných z ponorek a strategických bombardérů. Uvádí to koncept zprávy americko-čínské ekonomické a bezpečnostní komise (USCC) zřízené americkým Kongresem. Podle komise by měl Kongres požadovat, aby americké ministerstvo zahraničí zahrnulo Čínu do diskusí a dohod o snižování počtu jaderných zbraní. Čínský prezident Chu Ťin-tchao označil na dnešním zahájení sjezdu Komunistické strany Číny modernizaci armády za jednu z priorit pro nadcházející období.

Podle dokumentu bude Čína s největší pravděpodobností do dvou let disponovat jadernými ponorkami, které budou vyzbrojeny balistickými nukleárními střelami a které budou schopny trvale operovat na moři. Čína je jedinou zemí mezi původními jadernými mocnostmi (Čína, USA, Rusko, Británie, Francie), která v současnosti rozšiřuje svůj nukleární arzenál, píše se ve zprávě. Odhaduje se, že Čína má kolem 240 jaderných hlavic, Spojené státy jich mají asi 5 113.

Jde o další krok v modernizaci čínského námořnictva, do jehož výzbroje v září přibyla první čínská letadlová loď, kterou Peking získal úpravou vyřazeného ukrajinského plavidla. Čína má již několik desítek let převážně symbolickou flotilu ponorek s balistickými střelami, teprve nyní ale bude mít „ve svém strategickém arzenálu téměř nepřetržitý námořní odstrašovací prostředek“, uvádí se v textu. Peking již uvedl do provozu dvě z až pěti ponorek na jaderný pohon nové třídy s balistickými střelami. Plavidla JIN mají být vybavena raketami JL-2 s odhadovaným doletem 7 400 kilometrů.

Rozmístění těžko sledovatelných ponorek, které díky jadernému pohonu mohou takřka neomezeně setrvávat pod hladinou a které budou vybaveny balistickými střelami s jadernými hlavicemi, může mít zásadní dopady na situaci ve východní Asii a může dále zvýšit napětí mezi USA a Čínou. Čína doposud nepodepsala klíčové dohody o omezování a kontrole zbrojního arzenálu, které by byly obdobou dohod mezi Washingtonem a Moskvou.

Vydáno pod