Pan Ki-mun korejským prezidentem nebude. Jeho vlastenectví prý narazilo na pomluvy

Bývalý generální tajemník OSN Pan Ki-mun nebude kandidovat na úřad jihokorejského prezidenta. Své rozhodnutí odůvodnil zklamáním z chování hlavních politických sil země. V nejnovějším průzkumu veřejného mínění byl bývalý šéf OSN na druhém místě s podporou asi 13 procent voličů.

Prezidentské volby jsou v Jižní Koreji plánovány na konec tohoto roku, ale mohly by se uskutečnit už za dva měsíce, pokud ústavní soud potvrdí rozhodnutí parlamentu, který v lednu odhlasoval sesazení stávající prezidentky Pak Kun-hje. Politickou krizi odstartoval skandál týkající se prezidentčiny důvěrnice, která čelí obvinění z korupce a zneužití moci.

Favoritem voleb je podle průzkumů veřejného mínění bývalý jihokorejský opoziční vůdce Mun Če-in, nejnovější průzkum veřejného mínění ukázal, že má podporu téměř 33 procent voličů. Panova popularita v poslední době poklesla a za hlavu státu si ho v nové sondáži přálo asi 13 procent Jihokorejců, zatímco dříve to bylo přes 20 procent.

Pan Ki-mun během tiskové konference v Soulu
Zdroj: Reuters

Pan Ki-mun důvody svého překvapivého rozhodnutí blíže neobjasnil. „Odcházím z politického života,“ prohlásil s tím, že je zklamán chováním hlavních politických sil země. Snažil se o řešení politické krize v zemi, ale jeho „čiré vlastenectví“ a pokusy o politickou reformu prý zmařily pomluvy a falešné zprávy.

Nejvyšší úřad OSN Pan Ki-mun opustil koncem loňského roku po deseti letech ve funkci a 12. ledna se vrátil do vlasti.

Jeho pověst poskvrnilo v poslední době obvinění jeho bratra a synovce z korupce v USA. Údajně se snažili uplatit jistého představitele z Blízkého východu v případu prodeje obytného komplexu v hodnotě 800 milionů dolarů ve Vietnamu. Americké úřady požádaly Jižní Koreu, aby Pan Ki-munova bratra Pan Ki-sanga zatkla.