Syrské poprvé: Povstalci dostali od koalice vedené USA obrněné vozy

Mezinárodní koalice vedená Spojenými státy vůbec poprvé dodala skupinám bojujícím proti radikálům v Sýrii obrněná auta. Mluvčí Demokratických sil Sýrie (SDF) uvedl, že koalice pocítila ze strany USA větší podporu od výměny vlády ve Washingtonu.

SDF prý dostaly obrněná auta a vozy určené k přemísťování bojovníků před pár dny. „Ačkoli jich nebylo moc, je to důkaz ochoty k větší podpoře. Dříve jsme pomoc v takové formě neměli, mohli jsme dostat jen lehké zbraně a munici. Ze strany nového amerického vedení jsou to známky ochoty k nové pomoci pro naše jednotky,“ podotkl mluvčí Talál Silo.

„Měli jsme schůzky se zástupci nové (americké) administrativy, kteří nám slíbili další podporu,“ dodal.

Nový americký prezident Donald Trump opakovaně slibuje, že vůči Islámskému státu (IS) přitvrdí. Během kampaně konstatoval, že bude proti islamistům bojovat vojenskými, ideologickými i finančními prostředky. Minulou sobotu podepsal nařízení, kterým dává americké armádě 30 dní na to, aby připravila plán, jak Islámský stát porazit.

Rebelové chtějí obklíčit baštu IS v Rakká

S radikály z IS válčí právě SDF, které vznikly v roce 2015 na popud USA. Mají asi 25 tisíc členů a jejich hlavní složkou jsou kurdské milice YPG. Od loňska bojují proti IS v provincii Rakká, která je syrskou baštou radikálů.

V současné době se město snaží obklíčit, čímž by se přerušilo spojení velení IS s jeho oddíly ve východní provincii Dajr az-Zaur. „Příští fází boje je zcela Rakku izolovat. Abychom to dokázali, musíme se dostat k silnici mezi Rakkou a Dajr az-Zaurem. To bude obtížné,“ sdělil agentuře Reuters nejmenovaný zdroj z YPG.

Silo potvrdil, že se připravuje nová operace proti IS, která má začít za několik dní. Detaily ale neuvedl.

Kurdský bojovník ve městě Hasaká
Zdroj: Rodi Said/Reuters

Americká armáda loni v dubnu opět zahájila výcvik desítek bojovníků syrské umírněné opozice, kteří v zemi bojují proti IS. Původní americký program byl selháním již od svého počátku v květnu 2015.

USA počítaly s tím, že výcvikem ročně projde 5400 pečlivě vybraných lidí, kteří pak budou využitelní pro pozemní boj v Sýrii. Mnozí uchazeči ale byli odmítnuti jako nevhodní.

Pro výcvik údajně nebylo dost adeptů, navíc mnozí odmítali podmínku, že budou bojovat výhradně proti radikálům, a nikoli proti režimu prezidenta Bašára Asada.

obrázek
Zdroj: ČT24

Část vycvičených Syřanů unesli radikálové

V první vycvičené skupině bylo údajně okolo šedesáti příslušníků umírněné opozice. Některé z nich přitom posléze unesla radikální fronta An-Nusra (nyní Fronta dobytí Sýrie), hlásící se k Al-Káidě.

Postupně jich část propustila a varovala ostatní povstalce, aby se do amerického programu nezapojovali. Divize 30, jak si Syřané vycvičení Američany říkají, ale následně k nelibosti USA příslušníky An-Nusry označila za bratry. 

V Ženevě 20. února proběhnou mírové rozhovory o řešení krize v Sýrii. Termín byl posunutý o několik dní. Původně měly rozhovory proběhnout už 8. února.