Udělá královně ostudu, ať Trump nejezdí, žádá přes milion Britů

O petici proti státní návštěvě Donalda Trumpa v Británii, kterou podepsalo od konce listopadu pár set lidí, je po jeho kontroverzním imigračním výnosu enormní zájem. Počet podpisů už překonal milion. Vláda premiérky Theresy Mayové ale pozvánku rušit nechce – považovala by to za populistické gesto, které jen zhorší vztahy s Washingtonem.

Trump před pár dny šokoval svět, když dočasně pozastavil program USA pro přijímání uprchlíků a na 90 dnů zakázal vstup občanům ze sedmi převážně muslimských zemí.

Trumpa za výnos odsoudili britští diplomaté. Sama premiérka uvedla, že s „takovým postupem nesouhlasí, ale že jde o věc, kterou si musí USA rozhodnout samy“. Britů i jiných cizinců, kteří mají dvojí občanství, se podle Trumpovy administrativy zákaz týkat nebude, některé občany Spojeného království ale dekret stejně popudil.

Petici proti návštěvě Trumpa, za níž stojí britský právník Graham Guest, tak podepsal od soboty do pondělního dopoledne víc než milion lidí. K tomu, aby se podnětem zabýval parlament, přitom stačí 100 tisíc podpisů. Poslanci budou o věci jednat v úterý, píše BBC.

Právník tvrdí, že když petici zakládal, neměl na mysli nějaký zvláštní Trumpův krok, šlo jednoduše o charakter šéfa Bílého domu. Podle něj by státní návštěva amerického prezidenta mohla uvést do rozpaků Její Veličenstvo královnu Alžbětu II.

Jde už o druhou petici, kterou chtějí vystavit Britové Trumpovi stopku

„Donald Trump je proslulý nepřítel žen a (jeho) vulgárnost vylučuje, aby jej přijala královna nebo princ z Walesu. Donald Trump by proto během prezidentství neměl být zván do Spojeného království na oficiální státní návštěvy,“ píše se v petici.

„Státní návštěva legitimizuje jeho prezidentství. Využije fotografií a příležitosti být spatřen s královnou ke svému znovuzvolení,“ varoval právník. Když mluvil Trump o zákazu vstupu muslimů do USA během své kampaně v roce 2015, podepsalo podobnou petici přes půl milionu Britů.

Kancelář Mayové se ale nechala slyšet, že by zrušení návštěvy bylo „populistickým gestem“ s tím, že „Amerika je důležitým spojencem Británie a je nutné myslet dopředu“. Trumpova plánovaná návštěva Británie byla ohlášena, když Mayová v pátek navštívila Bílý dům.

Po odložení návštěvy volá i britská opozice

Šéf britských labouristů Jeremy Corbyn varoval, že Mayová Brity zklame, pokud návštěvu neodloží a neodsoudí Trumpovo páteční rozhodnutí. Proti návštěvě se postavil i lídr liberálních demokratů Tim Farron s tím, že „Trumpova návštěva Británie by měla být odložena do zrušení tohoto ostudného zákona“.

Podobný názor vyjádřili i starosta Londýna Sadiq Khan a zahraničněpolitický expert skotských nacionalistů Alex Salmond. Buckinghamský palác záležitost odmítl komentovat.