Čínští komunisté si zvolí nového šéfa i prezidenta

Peking - 18. sjezd Komunistické strany Číny potrvá sedm dní, od 8. do 14. listopadu. Generálním tajemníkem sjezdu bude stávající čínský viceprezident Si Ťin-pching. Znamená to, že Si se bezpochyby stane novým stranickým šéfem a na jaře i prezidentem země.

„Delegáti přípravné schůze schválili nominaci soudruha Si Ťin-pchinga generálním tajemníkem sjezdu,“ prohlásil mluvčí strany Cchaj Ming-čao. Řízení sjezdu je tradičně svěřováno nadcházejícímu generálnímu tajemníkovi strany. Není proto pochyb, že v čele strany čítající 82 milionů členů vystřídá současného čínského prezidenta Chu Ťin-tchaa po deseti letech právě Si Ťin-pching. O tom, že 59letý Si tuto funkci převezme a v březnu 2013 se stane i čínským prezidentem, se mluví již delší dobu.

Za prioritu pro stranu v nadcházejícím období označil mluvčí Cchaj boj s korupcí. Připomněl přitom největší skandál strany z poslední doby, případ někdejšího vysokého funkcionáře Po Si-laje, jehož manželka byla odsouzena na doživotí s dvouletým odkladem za vraždu britského podnikatele. Po čelí podezření z korupce a zneužití moci.

Čína se připravuje na sjezd komunistické strany
Zdroj: ČTK/AP/Vincent Yu

„Naše země je měnící se společnost, v níž snadno a často dochází ke korupci, a pro stranu je řešení tohoto problému náročný, dlouhodobý úkol,“ podotkl Cchaj. „Případy Po Si-laje a (ministra železnic odvolaného kvůli obvinění z podvodů) Liou Č'-ťüna… se týkají nejvyšších postů strany a jsou to závažné korupční případy… z nichž jsme se hluboce poučili,“ dodal Cchaj s tím, že strana „posílí dozor a urychlí vytvoření systému trestů a prevence a postupně zlikviduje semeniště korupce“.