Turecko požádá NATO o rozmístění střel podél syrské hranice

Ankara – Turecko chce údajně požádat NATO o rozmístění protiraketových střel podél své hranice se Sýrií dlouhé 910 kilometrů. Severoatlantická aliance se prý připravuje rakety Turecku poskytnout. Oficiální žádost z Ankary ještě do Bruselu ale nepřišla. Intenzivní boje v Damašku zatím pokračují, dnes podle opozičních zdrojů přišlo o život téměř padesát osob včetně soudce. Boje se soustřeďují především na předměstí a do rezidenčních čtvrtí obývaných alavity. Povstalci prý neúspěšně zaútočili na prezidentský palác, státní televize to popřela.

Atentátníci údajně neúspěšně vypálili několik těžkých dělostřeleckých granátů na Asadův palác. Zasažena byla sousední rezidenční čtvrť, kde žijí příslušníci alavitské odnože šíitského islámu, k níž patří i Asad. Vládní jednotky v metropoli byly po útoku uvedeny do stavu zvýšené pohotovosti.

Ztráty na životech utrpělo také hlavní velení, které podporuje režim v Damašku. V bojích u palestinského uprchlického tábora Jarmúk na předměstí hlavního města zabili povstalci údajně desítku členů právě Lidové fronty pro osvobození Palestiny.  

Na předměstí Barzá zahynul při atentátu soudce Abada Nazváha. O život ho připravila nálož nastražená pod jeho automobilem a odpálená na dálku. Stal se další obětí vlny atentátů proti vysoce postaveným exponentům Asadova režimu. V úterý byl v Damašku zavražděn bratr předsedy parlamentu. V úterý si tam několik bombových útoků vyžádalo desítky mrtvých a zraněných. Dle čerstvé opoziční bilance si konflikt od loňského března vyžádal životy 37 tisíc Syřanů, mezi nimiž bylo přes 26 tisíc civilistů.