Súdán odsoudil Čecha k 20 letům za špionáž, Praha začíná vyjednávat

Súdánský soud poslal na 20 let do vězení českého občana Petra Jaška. Podle informací ministerstva zahraničí ČR byl uznán vinným ve všech bodech obžaloby, včetně špionáže. Česká diplomacie je rozsudkem znepokojena a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek považuje za prioritu zajistit Jaškovo propuštění a jeho návrat do Česka.

Jašek byl v Súdánu zadržen v prosinci 2015. Podle české diplomacie byl na misionářské výpravě a jeho cílem bylo pomáhat místním křesťanům. Súdánské úřady proti Jaškovi a třem Afričanům vznesly obvinění ze sedmi přečinů, mezi nimiž je také činnost proti státu, špionáž a vyzvědačství.

Podle zprávy agentury AFP Čechův obhájce Umar Farúk dokonce tvrdí, že Jašek byl odsouzen k 24 letům odnětí svobody. Rozdíl v trestech uváděných českou diplomacií a advokátem zatím není jasný. Farúk podle AFP prohlásil, že Jašek byl odsouzen za vniknutí do země bez víz, za špionáž, za pořizování snímků ve vojenských zónách a za vyvolávání nenávisti mezi komunitami.

Organizace Release International na svém webu napsala, že čtveřice je stíhána za financování protivládních hnutí v Dárfúru a v Jižním Kordofánu. Ve skutečnosti ale podle této organizace pouze chtěli pomoci studentovi z Dárfúru, který utrpěl popáleniny při demonstraci.

Podle české diplomacie je Jaškovo odsouzení neodůvodněné. Do Súdánu pojede v nejbližší době jednat náměstek ministra zahraničí. „Bude-li to potřeba, pojede do Súdánu jednat přímo sám ministr Lubomír Zaorálek, pro kterého je propuštění Petra Jaška ze súdánského vězení a jeho návrat do České republiky absolutní prioritou,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Jašek je prý náboženský fanatik

Podle bývalého honorárního konzula v Súdánu by muž mohl dostat milost, záležet prý ale bude zejména na jeho přístupu. Petr Pelikán tvrdí, že je Jašek náboženský fanatik a příslušník amerického hnutí Hlas mučedníků.

Pokud vím, tak mohl být vyhoštěn bez procesu, ale trval na tom, že chce, aby proběhl proces… Je prostor pro to, aby mu byla udělena milost a zejména pro to, aby pan Jašek přijel, protože bez toho, aby se vzdal toho, že chce být mučedníkem, tak se prostě domu nedostane.
Petr Pelikán
bývalý honorární konzul v Súdánu

Česká diplomacie podle Lagronové začala ihned po vynesení rozsudku jednat se súdánskou stranou o tom, jak co nejrychleji docílit propuštění. Jaška v Chartúmu navštívil zástupce ministerstva zahraničí, podle něhož je odsouzený Čech „v relativně dobré fyzické i psychické kondici“ a věří, že se brzy vrátí ke své rodině.

Vydáno pod