Izrael chce dalších 2500 bytů na palestinském území. Část v osadě, kterou podporuje Trumpova rodina

Události: Další byty v židovských osadách na Západním břehu Jordánu (zdroj: ČT24)

Izraelské ministerstvo obrany ohlásilo plán na výstavbu 2500 bytů pro osadníky na palestinském Západním břehu Jordánu. Část bytů bude podle izraelských sdělovacích prostředků v osadě podporované rodinou amerického prezidenta Donalda Trumpa. Je to podruhé od Trumpovy inaugurace, co Izrael ohlásil novou židovskou výstavbu. Předchozí americké administrativy ji nepodporovaly. Palestinské vedení rozhodnutí o další výstavbě označilo za podporu extremismu a terorismu.

Nový plán na výstavbu bytů schválili izraelský premiér Benjamin Netanjahu a ministr obrany Avigdor Lieberman. „Stavíme a budeme v tom pokračovat,“ napsal Netanjahu na Facebooku. Lieberman sdělil, že se s premiérem dohodl na další výstavbě s ohledem na potřebu nových bytů. Podle jednoho izraelského představitele, na kterého se odvolává agentura Reuters, Netanjahu na schůzi vlády řekl „můžeme stavět, kde chceme a tolik, kolik chceme“.

Mluvčí předsedy palestinské samosprávy Nabíl abú Rudajná prohlásil, že rozhodnutí nezůstane bez následků. „Zmaří to jakoukoliv snahu o obnovu bezpečnosti a stability, posílí to extremismus a terorismus a vytvoří překážku jakékoli snaze zahájit mírový proces,“ řekl abú Rudajná.

Většina nových bytů vznikne v již existujících židovských osadách. Sto z nich v osadě Bejt El, která leží severně od Ramalláhu. Této osadě podle izraelských sdělovacích prostředků finančně přispěla rodina Trumpova zetě a jeho vrchního poradce Jareda Kushnera.

Nová výstavba v osadách prochází několika stupni schvalování. V neděli jeruzalémská radnice oznámila, že schválila stavební povolení pro 566 bytů pro Židy ve východním Jeruzalémě. Tuto část města obývají hlavně Arabové a Palestinci počítali s tím, že se stane hlavním městem jejich státu. Jsou proti jakémukoli navyšování židovské populace v této části města.

USA dosud výstavbu kritizovaly, od Trumpa čeká Izrael změnu

Předchozí americké vlády se stavěly kriticky k židovské výstavbě nejen ve východním Jeruzalémě, ale i na okupovaném Západním břehu Jordánu, kde žije v židovských osadách na 430 tisíc lidí. Podle Palestinců osady znemožní vznik územně celistvého palestinského státu, který měl být podle původních dohod na Západním břehu a v Pásmu Gazy. Ve východním Jeruzalémě je 200 tisíc Židů a kolem 300 tisíc Arabů.

Izraelská vláda očekává, že Trumpova administrativa bude k židovské výstavbě vstřícná. Novým americkým velvyslancem v Izraeli bude stoupenec osad David Friedman, který chce americké velvyslanectví přestěhovat z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Izrael pokračuje v kontroverzní výstavbě navzdory rezoluci, kterou v prosinci schválila Rada bezpečnosti OSN. Dokument označuje osadnickou politiku za porušování mezinárodního práva. USA, jež na půdě OSN dosud Izrael vždy podporovaly, tentokrát nepoužily právo veta a umožnily přijetí návrhu.