Potápěči se k potopené lodi se zlatem nedostali

Moskva - Ruští potápěči museli kvůli nepřízni počasí odložit prozkoumání objektu na dně Ochotského moře. Podle záchranářů jde pravděpodobně o ztracenou loď Amurskoje, která před týdnem záhadně zmizela i s devítičlennou posádkou. Pátrací letadlo objevilo v neděli na moři olejové skvrny, sonar pak na dně potvrdil velký objekt. Loď mimo jiné vezla zlatou rudu ze sibiřských dolů, které z části patří i českému miliardáři Petru Kellnerovi.

Pátrání po lodi bylo pozastaveno do 6. listopadu, protože v místě, kde se zřejmě potopila, začala bouře, uvedla zástupkyně regionální správy ministerstva pro mimořádné situace Jekatěrina Potvorovová.

„Objekt, který je v hloubce 25 metrů přibližně 20 kilometrů od břehu, může být právě ta loď, po které pátráme. Všechny srovnávané parametry tomu nasvědčují,“ řekla listu Izvěstija. „Dokud ale potápěči neuvidí na boku lodi nápis Amurskaja, jsou všechny závěry předčasné,“ dodala.

Operace měla začít dnes, tři potápěči se měli postupně spustit ze záchranné lodi Rubin. Ale večer 4. listopadu zesílil vítr a dnes se přidala bouře. Operaci proto bylo nutné odložit.

Loď Amurskoje vyslala minulou neděli nouzové signály z oblasti Šantarských ostrovů v Ochotském moři, ale pak se odmlčela. Od té doby se po ní bezúspěšně pátralo. Obojživelné pátrací letadlo Berijev Be-200 ruského ministerstva pro mimořádné situace při svém letu objevilo na hladině Ochotského moře velkou olejovou skvrnu a na místo pak vyplula záchranná loď Rubin. Její sonar pak na dně v hloubce 25 metrů zachytil velký objekt.

Loď Amurskoje vyplula z přístavu Kiran v Chabarovském kraji s nákladem zlaté rudy pro Amurský zpracovatelský kombinát. Z množství 750 tun zlaté rudy, kterou přepravovala, lze podle dostupných údajů získat čtyři kilogramy čistého kovu v hodnotě 240 tisíc dolarů (asi 4,6 milionu korun). Nosnost lodi ale byla pouze 600 tun. Ruda pocházela ze sibiřského naleziště Avlajakan, které patří těžební společnosti Polymetall. Pětinový podíl ve firmě má česká skupina PPF finančníka Petra Kellnera, části firmy vlastní ruští miliardáři Alexandr Mamut a Alexandr Něsis.