V tisku KLDR padly o Trumpově nástupu dvě věty... o dva dny později

Zatímco světová média věnovala tématu nejméně 30 dní, severokorejskému státnímu deníku stačilo zhruba 30 slov i s úvodním titulkem. Tamní média se na zbytek mediálního světa příliš neohlíží – a ani jedna z hlavních událostí roku nebyla výjimkou.

Zmiňovanou zprávu nabídly hlavní severokorejské noviny s názvem Rodong Sin mun až v neděli, tedy dva dny po inauguraci – navíc až na šesté straně svého vydání.

„Donald Trump inaugurován americkým prezidentem,“ hlásal titulek v korejštině. Následovaly dvě zbylé věty. „Dvacátého (ledna) byl republikán Donald Trump ve Spojených státech inaugurován 45. prezidentem. Ceremonie se konala ve Washingtonu.“

Jakkoliv úsporné se severokorejské pokrytí akce zdá, na tamní poměry jde o poměrně rychlou odezvu, připomněl deník Washington Post. Například po listopadových volbách uplynul týden, než se tamní obyvatelstvo mohlo ze stránek novin dozvědět o vítězství Donalda Trumpa.

I tehdy navíc nešlo o samostatnou zprávu, ale doprovodnou součást komentáře vyzývajícího jihokorejskou prezidentku k rezignaci.

Podle stránek NK-News, které dění v Severní Koreji sledují ze zahraničí, prý Pchjongjang nikdy se zprávami o novém prezidentu USA příliš nespěchal. V roce 2001 byl nástup George W. Bushe zmíněn po třech dnech, v případě Baracka Obamy a ledna 2009 to bylo s jednodenním zpožděním.

NK News si také všímá rozdílného přístupu v pokrytí inaugurace ruského prezidenta Vladimira Putina v roce 2012. Příslušný článek představoval širší pojednání o Putinově roli, navíc byl vydán v den inaugurace.

Zatímco vůči Baracku Obamovi či Hillary Clintonové byla státní média v minulosti výrazně kritická, k Trumpově kampani se příliš nevyjadřovala. V ojedinělých případech dokonce republikánského kandidáta za jeho postoje chválila.

Podle jihokorejských analytiků Pchjongjang zatím spíše vyčkává, jaký postoj Bílý dům vůči Severokorejcům zaujme.

Trump na začátku ledna zpochybnil možnosti jaderného arzenálu KLDR. Reagoval tak na tvrzení severokorejského diktátora o tom, že jaderné zbraně KLDR mohou zasáhnout už brzy Spojené státy. „To se nestane!“ napsal Trump na Twitteru.

„Severní Korea právě uvedla, že probíhá poslední fáze vývoje jaderných zbraní schopných zasáhnout části USA. To se nestane!“

Není přitom jasné, jestli budoucí americký prezident opírá své tvrzení o přesvědčení, že to Pchjongjang nezvládne kvůli svým omezeným technickým možnostem, nebo zda se Washington pod Trumpovým vedením připravuje na nějakou preventivní akci.

Trump rovněž spílal Číně za to, že neřeší problém s KLDR, přičemž využívá „amerických peněz a bohatství v naprosto jednostranných obchodech“.