Šest dnů od pádu laviny. V italském hotelu našli už 17 mrtvých

Už sedmnáct obětí si vyžádala lavina, která zavalila hotel Rigopiano ve střední Itálii. Podle italských webů byla jako poslední vyproštěna mrtvá žena. Dvanáct lidí se stále pohřešuje. Během dne se uskutečnily první pohřby.

Šance na přežití se v chladném prostředí rychle snižuje. Zatím poslední z jedenácti přeživších se podařilo zachránit v sobotu.

Hasiči se snaží udělat díru v 80 centimetrů tlusté zdi oddělující bar od kuchyně s tím, že by v prostoru mohla být vzduchová kapsa. „Máme teorii, že lavina nutně nemusela zaplnit a zničit všechny místnosti. Ještě jsme se nedostali do srdce budovy,“ řekl mluvčí hasičů Luca Cari.

Ze sutin hotelu v pondělí záchranáři vytáhli tři živá štěňátka abruzzských ovčáků. Jejich rodiče, ovčáci Nuvola a Lupo byli maskoty hotelu a z oblasti se dostali už před několika dny. Záchranáři ale zdůraznili, že našli psy v kotelně, tedy daleko od místa, kde se zřejmě nacházejí pohřešovaní.

Lavina zavalila hotel na úpatí italského pohoří Gran Sasso ve středu. Prokuratura nyní vyšetřuje, zda k neštěstí přispěl komunikační šum, podcenění rizika nebo pozdní reakce úřadů na několikadenní husté sněžení.

Ředitel hotelu Rigopiano několik hodin před neštěstím naléhavě žádal úřady o pomoc. Učinil tak po prvním z několika zemětřesení, jež střední Itálii ten den postihlo.

Kvůli přívalům sněhu, které zcela zablokovaly okolní silnice, se první pomoc dostala na místo neštěstí až po několika hodinách, a to na lyžích. Navázat kontakt s někým v hotelu se už nepodařilo.

Hotel Rigopiano je v provincii Pescara, která je součástí středoitalské oblasti Abruzzo. Hotel leží asi 45 kilometrů od pobřežního města Pescara.