Jihovýchod USA zápolí s tornády. Zemřelo nejméně 18 lidí

Série ničivých tornád si na jihu Spojených států vyžádala nejméně 18 obětí. Nejvíce mrtvých hlásí stát Georgia, kde úřady vyhlásily stav nouze. Živel postihl také Mississippi, silný vítr by se navíc mohl přesunout i na jih Floridy.

Ve státě Mississippi zemřely na následky tornád 4 osoby, zbytek obětí nahlásila Georgia. Přes Mississippi se tornádo prohnalo už v noci na sobotu rychlostí 218 kilometrů za hodinu.

Zničilo mnoho budov, poráželo stožáry s elektrickým vedením a převracelo auta. Řada lidí zůstala uvězněná v troskách svých domů. Poničených budov bylo skoro 500.

  • Tornádo je silně rotující vír, vyskytující se pod spodní základnou konvektivních bouří, který se během své existence alespoň jednou dotkne zemského povrchu a je dostatečně silný, aby na něm mohl způsobit hmotné škody. Je schopné vznést do vzduchu předmět o hmotnosti až 5 tun.
  • Má podobu nálevky, chobotu, který se spouští ze základny oblaku druhu cumulonimbus.
  • Rychlost větru v tornádu se pohybuje od 30 do 100 m/s, může to být i více. Průměr tornáda nabývá širokého rozmezí hodnot, od jednotek po stovek metrů.

Varování vydala pro několik oblastí také Florida. Agentura pro mimořádné události zveřejnila seznam nejvhodnějších a nejméně vhodných míst pro úkryt před živlem.

Nejvhodnější je uchýlit se do sklepa nebo do místnosti uvnitř domu, pod schodiště nebo do přízemí. Nejméně vhodné jsou prostory kolem oken, dveří a obvodových stěn.

Agentura také upozornila na nebezpečí bleskových povodní. Podle ní rychle tekoucí voda do výšky 15 centimetrů dokáže člověku podrazit nohy, voda vysoká 60 centimetrů může odnést automobil.