Stěhování americké ambasády do Jeruzaléma? Teprve jednáme, oznámil Trumpův mluvčí

Bílý dům je teprve v časné fázi jednání o realizaci záměru prezidenta Donalda Trumpa přestěhovat velvyslanectví USA v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma. K akci, která by bez pochyby vyvolala hněv v arabském světě, se vyjádřil mluvčí Bílého domu Sean Spicer krátce před ohlášeným Trumpovým telefonátem s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem.

„Nacházíme se ve velmi raném stádiu diskusí o této věci,“ citovala ze Spicerova prohlášení agentura Reuters. Žádné oznámení o přesunu americké ambasády v Izraeli se podle mluvčího bezprostředně neočekává.

Trump už před nástupem do úřadu avizoval, že chce ambasádu přestěhovat. Palestinská strana ho v dopise ze začátku ledna vyzvala, aby velvyslanectví nepřesouval. Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás poukázal na „rizika“ takového kroku, který by podle něj měl katastrofální dopad na mírový proces, na řešení konfliktu v podobě ustavení dvou států a na stabilitu a bezpečnost celého regionu.

  • Postavení Jeruzaléma je jedním z hlavních problémů izraelsko-palestinského konfliktu. Naprostá většina států včetně Česka má svá velvyslanectví v Tel Avivu kvůli nevyjasněnému statusu Jeruzaléma.
  • Izrael východní Jeruzalém, který byl pod správou Jordánska, obsadil v roce 1967 a později město sjednotil a prohlásil za svou nedělitelnou metropoli. Odporuje to původním plánům, podle nichž měl být Jeruzalém pod mezinárodní správou.
  • Palestinci počítají s východním Jeruzalémem jako s hlavním městem svého budoucího státu. Přesto Spojené státy a několik dalších zemí v nedávné době přesunuly ambasády do Jeruzaléma, které šéf Bílého domu Donald Trump uznal za hlavní město židovského státu.

Jakékoliv rozhodnutí skoncovat s dosavadním stavem by bezpochyby vyvolalo protesty amerických spojenců na Blízkém východě jako jsou Saúdské Arábie, Jordánsko a Egypt. Washington spoléhá na pomoc těchto zemí v boji proti radikální organizaci Islámský stát, který nový americký prezident označil za svou prioritu.

Židovská výstavba na Západním břehu
Zdroj: Reuters

Ve východním Jeruzalémě má vzniknout pět set bytů pro Židy

Jeruzalémská radnice jen dva dny po skončení vlády amerického prezidenta Baracka Obamy schválila stavební povolení na 566 bytů pro Židy ve východní části Jeruzaléma. Obamova adminsitrativa s rozšiřováním židovské výstavby v arabskýchčástech města nesouhlasila. Jako velvyslance pošle Trump do Izraelele stoupence osad Davida Friedmana.

„Izraelské rozhodnutí je výzva Radě bezpečnosti OSN, zejména když nedávno odhlasovala rezoluci potvrzující nelegálnost kolonií,“ sdělil mluvčí palestinské samosprávy Nabíl abú Rudajná. „Extremistická izraelská vláda“ podle něj maří možnost diplomatické dohody a Rada bezpečnosti by podle něj měla Izrael zastavit.

Trump nemá s výstavbou problém, vědí Izraelci

obrázek
Zdroj: ČT24

Zástupce jeruzalémského starosty Meir Turgeman řekl, že dostal pokyn počkat se schvalováním výstavby, dokud se Trump neujme moci, protože „on s výstavbou v Jeruzalémě nemá problém“. Podle něj radnice chystá schválení povolení pro dalších 11 000 bytů.

Předchozí americké vlády se stavěly kriticky k židovské výstavbě nejen ve východním Jeruzalémě, ale i na okupovaném Západním břehu Jordánu, kde žije v židovských osadách několik set tisíc lidí. Podle Palestinců osady znemožní vznik územně celistvého palestinského státu, který měl být podle původních dohod na Západním břehu a v Pásmu Gazy.