Senát potvrdil Mattise ministrem obrany a Kellyho jako šéfa vnitřní bezpečnosti

Oficiálně prvním členem Trumpova kabinetu se stal bývalý velitel amerických sil v Iráku a Afghánistánu James Mattis. Jen několik hodin po Trumpově inauguraci jej v pátek potvrdil Senát jako nového ministra obrany. Mattis měl již dříve velkou podporu ze strany šéfa branného výboru Senátu, vlivného republikána Johna McCaina. Do funkce ministra vnitřní bezpečnosti pak senátoři schválili vysloužilého generála námořní pěchoty Johna Kellyho.

Trump podepsal zákon schválený tento týden oběma komorami Kongresu, který Mattisovi umožní usednout do křesla šéfa Pentagonu, ačkoli pro výkon politické funkce nesplňuje zákonný požadavek, podle něhož by měl být mimo aktivní vojenskou službu minimálně sedm let. V řadách amerických ozbrojených sil působil do roku 2013.

Slyšení Mattise a Pompea v Senátu (zdroj: ČT24)

Kelly je ministrem pro vnitřní bezpečnost

Výraznou většinou hlasů Senát schválil do funkce také ministra vnitřní bezpečnosti - stal se jím vysloužilý generál námořní pěchoty John Kelly. Pro Kellyho hlasovalo 88 senátorů, 11 bylo proti a jeden se zdržel hlasování, napsala agentura Reuters.

Trump již dříve uvedl, že Kelly bude stát v čele naléhavého úkolu zastavit nelegální přistěhovalectví a zajistit hranice. Pokud Trump dodrží své sliby z kampaně, ponese Kellyho ministerstvo odpovědnost za přísnější prověřování přistěhovalců přicházejících do USA.

Donald Trump a John Kelly
Zdroj: Mike Segar/Reuters

Ministerstvo by rovněž mělo realizovat Trumpovy plány týkající se imigrantů, kteří žijí v zemi nelegálně. Nový prezident v kampani mimo jiné prohlásil, že chce vyhostit všech zhruba 11 milionů lidí, kteří se podle odhadů v USA zdržují nezákonně. Řekl, že chce ukončit i právo na získání občanství pro děti přistěhovalců narozené v USA.

Kelly také podporuje Trumpovy plány vystavět na americko-mexické hranici zeď, která má zastavit příliv ilegálních migrantů do USA. Podotkl ale zároveň, že pouhá fyzická bariéra problém nevyřeší.

Kelly se účastnil války v Perském zálivu, působil jako asistent vrchního velitele sil NATO v Evropě a velel americkým jednotkám v západoirácké provincii Anbár. Působil též jako velitel Jižního velitelství amerických ozbrojených sil (se zodpovědností mimo jiné za oblast Guantánama).

V minulosti Kelly Washington kritizoval za nedořešení situace kolem Guantánama, které Trumpův předchůdce Barack Obama při svém nástupu do funkce slíbil zrušit, a kritizoval Obamu i ohledně údajně nedostatečné ochrany hranice s Mexikem.