Čeští archeologové objevili v Egyptě hrobku princezny

Káhira - Čeští archeologové se mohou pochlubit dalším významným objevem v Egyptě. V Abúsíru, nedaleko Káhiry, našli hrobku princezny Šert Nepti z páté dynastie - tedy z období 2500 až 2350 let před naším letopočtem. Uvedla to egyptská Nejvyšší rada pro památky. Hrobka se vstupní síní je vytesaná do skály, jsou v ní sochy, sloupy zdobené hieroglyfy a celkem čtyři náhrobky.

Hrobka se vstupní síní, čtyřmi sloupy a chodbou vedoucí k samotným náhrobkům je vytesána do skály a nachází se na známé nekropoli staroegyptských panovníků. Hieroglyfy na zdobených pilířích mluví o zesnulé jako o „dceři krále jeho vlastní krve, jeho miláčkovi, uctivé k mocnému bohu“.

V hrobce jsou celkem čtyři náhrobky. Ministr pro památky Muhammad Ibráhím potvrdil, že autorem objevu jsou skutečně čeští archeologové. „Nález je unikátní tím, že se tam našel velký soubor soch a reliéfní výzdoby pohřební komory. Něco podobného se v Egyptě nepovedlo najít dlouhou dobu,“ říká Ladislav Bareš, ředitel českého egyptologického ústavu. Sochy měly zaručit identitu zemřelého a ukazují na excelentní řemeslnou dovednost svých tvůrců.

Hieroglyfy na zdobených pilířích
Zdroj: ČT24

Vedoucí české egyptologické mise v Abúsíru Miroslav Bárta:

„Jsme velmi šťastní, že jsme našli nové okno, které nám umožní podívat se zpět v čase a zdokumentovat krok po kroku život a smrt některých historicky významných osobností éry velkých pyramid.“

Stavitelé použili jako jižní stěnu hrobky existující skálu, zatímco další tři stěny tvoří vápencové bloky. Podél jedné ze stěn vede schodiště na dno čtyři metry hluboké hrobky. Podle vedoucího koncese pro výzkum v Egyptě Miroslava Bárty je to ve 20. století vůbec poprvé, co se našla taková místnost nedotčená čtyři tisíce let.

Podle Bárty je překvapivé, že princezna byla pohřbena v jižní části abúsírské nekropole, kde se většinou nalézají hroby nižších úředníků, zatímco většina příslušníků královských rodů páté dynastie má své hrobky zhruba dva kilometry odtud v centrální části Abúsíru.

Abúsír je archeologická lokalita v Egyptě nazvaná podle nedaleko ležící současné vesnice Abúsír. Nachází se na západním břehu Nilu na okraji libyjské náhorní plošiny přibližně 20 km jihozápadně od Káhiry. Abúsír považují někteří badatelé za mýtické místo vstupu do podsvětí. Od počátku 60. let 20. století zde probíhá výzkum Českého egyptologického ústavu. Abúsír sloužil jako královská nekropole v období páté dynastie. Nachází se zde také tzv. sluneční chrámy. První královskou pyramidou v Abúsíru byla hrobka faraona Sahurea.

Podle Bárty je objev sice věc velmi příjemná, to hlavní ale experty teprve čeká. Musí restaurovat tyto artefakty i celou oblast a uvést architekturu a výzdobu do takového stavu, aby přežily další století. Pak je čeká vědecké zpracování, což je práce na několik let.