Bílý dům převezme pevná, ale nečitelná ruka. Pro EU možná výhoda i oslabení, tvrdí znalci

V pátek zasedne do Bílého domu jeden z nejméně čitelných prezidentů USA, shodují se experti. Na přetřes přijdou vztahy s Ruskem, Čínou, spojenci v NATO i Evropské unii. Pro Česko to paradoxně může být výhoda, uvedl ve vysílání ČT historik Martin Kovář. Podle amerikanisty Kryštofa Kozáka může rezolutní osobnost Trumpa EU popohnat k rychlejšímu řešení vlastních problémů.

Donald Trump není zrovna čitelným politikem. Podle historika Kováře to ale paradoxně může jeho politice i důsledkům pro Evropu nahrávat. „Jistá nečitelnosti jeho záměrů může být pro Rusy komplikovaná, navíc bych se nebál toho, že bude k Rusku příliš vstřícný,“ uvedl Kovář.

„Pokud se podaří nastavit jednoznačně vztahy ve smyslu - toto je vaše sféra vlivu, toto je naše sféra vlivu - nepřipustíme zasahování v suverénních evropských státech, natožpak členech Aliance, pak to vůbec nemusí být na škodu,“ tvrdí Kovář.

Podle něj si evropští politici musí zvykat na to, že prezident Trump může mít zvýšené nároky, aniž by se případné kritiky zdráhal. „Ostatně německá kancléřka už si prostřednictvím londýnských Timesů vyslechla své,“ dodává. Trump opakovaně vyčítal některým členským státům NATO, že neplní své závazky. Podle Kováře na to Spojené státy mají plné právo.

Podle amerikanisty Kozáka však zvolení Trumpa přihrálo body euroskeptickým politikům. „Samozřejmě, že to může Evropskou unii oslabit, protože jak Donald Trump, tak Vladimir Putin jedou na stejné vlně populismu, na které jede spousta protievropských politiků,“ zmiňuje amerikanista.

Zároveň tak podle něj může podobně silná osobnost v Bílém domě přimět evropské lídry k rychlejšímu řešení vlastních problémů. „To, že ve Spojených státech je takto nepředvídatelný prezident s takto podivnými vazbami, může evropským politikům trochu otevřít oči,“ dodává Kozák.

Washington čeká hlavní událost roku (zdroj: ČT24)

V rozhovoru zpochybnil také jeden z pilířů Trumpovy kampaně – plánovanou stavbu plotu v Mexiku. Podle Kozáka jde o spíše iluzorní řešení. „Každý rok přejde z Mexika do USA legálně zhruba milion lidí. Vzájemné nejen obchodní vazby jsou tak intenzivní, že většina lidí se skrze hraniční přechody stejně dostane. Ty jsou navíc tak vytížené, že je není možné pečlivě kontrolovat,“ dodal Kozák.

  • Trump se ujme úřadu  kolem 18. hodiny našeho času, kdy složí slavnostní přísahu před západním křídlem Kongresu. ČT nabídne přímý přenos s komentáři - speciální vysílání začíná v 17:00 a 20:00.