Nervozita v New Yorku – lidem vadí maraton a nedostatek jídla

New York - Počet obětí bouře Sandy ve Spojených státech stále roste. Uř překročil stovku, části New Yorku a miliony jejich obyvatel jsou stále bez elektřiny, hromadná doprava funguje jen velmi omezeně a ve městě se tenčí zásoby benzinu. Na Staten Islandu, kde žije půl milionu většinou nepříliš zámožných lidí, se šíří nespokojenost s postupem úřadů. Lidem chybí jídlo a pitná voda. Sílí i odpor proti pořádání tradičního maratonu.

Podle záchranářů počet mrtvých po hurikánu Sandy v USA dosahuje 102. Jen v New Yorku zemřelo 41 lidí, z toho polovina na Staten Islandu, upřesnil starosta Michael Bloomebrg. Právě tady si lidé stěžují na nečinnost úřadů. „Zemřeme tady. Kdy už přijde vláda?“ ptá se Donna Solliová. Její byt zaplavila voda, přesto zůstává, protože nechce opustit svého starého psa. Podle Donny lidem chybí jídlo, oblečení i benzin. O víkendu mají přitom teploty klesnout až na minus deset. „Zmrzneme, jsou tady staří lidé,“ varuje Donna. 

Široké publicity se dostalo tragickému případu rodiny ze Staten Islandu, kterou prudký nápor vody uvěznil v automobilu. Vlna prý doslova vyrvala z náručí matky dvě malé děti ve věku dva a čtyři roky. Mrtvá těla obou bratrů později našli policisté.

Do oblasti následně poslaly úřady konvoj deseti kamionů Červeného kříže, který přivezl potraviny, vodu i léky. Osobně sem přijede i ministryně vnitřní bezpečnosti Janet Napolitanová. V plném nasazení jsou národní gardy, policisté i dobrovolníci.  

Nervozita stoupá i v jiných částech New Yorku. Přispívá k ní hon na benzin - jeho ceny se zvyšují, ale fronty před čerpacími stanicemi jsou stále delší. „Je to jak armageddon, fakt těžký pocit. Máte auto, ale skoro žádný benzin. O něj se pere každý. U některých čerpacích stanic lidi prostě nechali svá auta a čekají, až přijedou cisterny a natankují,“ říká Newyorčan Rashad Levin. 

V Queensu muž souseda ve frontě na benzin ohrožoval puškou. Na Coney Islandu v Brooklynu si majitelé pump stěžují, že na ně rozezlení zákazníci plivají, ve frontách troubí a nadávají. V New Yorku z 23 linek podzemky jezdí 14, doplňují je čtyři tisíce autobusů.

Do úklidových prací se v New Yorku přidaly i přípravy na nedělní maraton. Rozhodnutí newyorské radnice, že se termín rušit ani posouvat nebude, přitom vyvolává rozporuplné reakce. Právě na Staten Islandu má v neděli tradiční záovd odstartovat, poběží v něm až 40 tisíc běžců. O konání rozhodl newyorský starosta Michael Bloomberg.

Jenže kritici tvrdí, že ve městě vládne chaos a lidé jsou bez základních životních potřeb, proto by bylo lepší maraton zrušit. „Spíš než běhat po ulicích by měli přijít pomáhat,“ soudí Patricia Profitaová, učitelka ze Staten Islandu. „Je to mimořádně špatný nápad, zdroje města by měly být využity k úplně jiným účelům,“ dodává obyvatel Manhattanu Dana Donadio. Podobné snahy projevila část společnosti i po atentátech z 11. září, i tehdy se ale nakonec maraton běžel.

New Yorku přivážejí benzin lodě, u New Jersey je námořní pěchota

Nedostatek benzinu by ale měl být brzy minulostí. Do opět otevřeného newyorského přístavu již připluly a dále připlouvají lodě s benzinem, díky nimž by se zásobování mělo zlepšit. Novinářům to řekl newyorský guvernér Andrew Cuomo. V New Jersey se pomoci v nejhůře postižených oblastech chystá námořní pěchota, jejíž jednotka k pobřeží státu dorazila na obojživelné lodi USS Wasp. Zhruba 300 příslušníků námořní pěchoty se na pobřeží přemístí ve vrtulnících a budou mít na starost záchranu lidí, pomoc obyvatelům postiženým bouří i úklid po řádění přírodního živlu.

Cuomo vyzval občany k trpělivosti. Lidé by si podle něj měli uvědomit, že právě prožili rozsáhlou přírodní katastrofu a že náprava není otázkou několika dní. Ve státě New York je podle něj nadále bez elektřiny více než milion lidí. Guvernér dnes zpochybnil připravenost elektrárenských firem na bouři. Pohrozil odebráním licencí některým firmám, pokud se ukáže, že přípravy na bouři zanedbaly. Zároveň dal naději obyvatelům dolního Manhattanu, že se tam již dnes postupně začnou obnovovat dodávky elektřiny a s nimi i provoz metra.

Andrew Cuomo, guvernér státu New York:

„Oznamuji, že stát New York poskytne 100 milionů dolarů do fondu na pomoc obětem Sandy a na opravy domů poškozených bouří.“

Na pobřeží New Jersey měli dnes první lidé možnost zjistit na místě rozsah škod na svém majetku, ale mnozí z nich svá obydlí vůbec nenašli. Guvernér státu Chris Christie po prohlídce postižených oblastí prohlásil, že je „čas jednat, nikoli plakat“.

Podívejte se, jak prošla Sandy přes Manhattan:

V horských oblastech státu Západní Virginie vrtulníky hledají lidi odříznuté sněhovými závějemi. Meteorologové varují, že severovýchod USA by mohla asi za šest dní postihnout další bouře, jež sem tentokrát směřuje z vnitrozemí. Na rozdíl od Sandy to není tropická, ale zimní bouře a nebyla by zdaleka tak ničivá. Mohla by nicméně přinést řadu nepříjemností - déšť, nízké teploty, sněžení a silný vítr - v oblastech, které se sotva vzpamatovávají z úderu Sandy.