Karibik bojuje s odstraňováním škod po Sandy

Havana – Zatímco se pozornost světa soustřeďuje na Spojené státy, v Karibiku vázne odstraňování škod po řádění Sandy. V regionu zabil hurikán 72 lidí. Nejvíc na Haiti, které se doteď nevzpamatovalo z ničivého zemětřesení před dvěma lety. Nejhůř dolehla bouře na 400 tisíc lidí, kteří zůstávají v provizorních táborech.

Haiti se ještě nevzpamatovalo pořádně ze zemětřesení v lednu 2010. Řada lidí stále přebývá v provizorních přístřeších, země navíc čelí epidemii cholery. Sandy tady teď zničila téměř 70 procent úrody.

Kubánský prezident Raúl Castro taktéž prohlásil, že jeho zemi hurikán tvrdě zasáhl. Živel si na konci minulého týdne na Kubě vyžádal 11 obětí na životech, pak zamířil k Bahamám a k východnímu pobřeží USA. Nejhůř je na tom východ Kuby. Santiago de Cuba prý vypadá jako po bombardování. „Skutečnost je mnohem horší, než co vidíte na fotografiích nebo v televizi,“ řekl podle BBC Castro. 

Podle zprávy OSN Sandy zničila skoro 100 tisíc hektarů obdělávané půdy. Kuba se obává nedostatku potravin. Rusko na Kubu poslalo 32 tun humanitární pomoci. Letecký speciál na ostrov na přání kubánské vlády dopravil stavební materiál na opravu poničených domů. Podle mluvčího ruského ministerstva pro mimořádné situace je úřad připraven humanitární let opakovat, pokud to bude nutné.

Vydáno pod